Кекс с кола и шоколадова глазура

6
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

В средата на 60-те години на ХХ век в Източна Европа Кока-Кола е напитка, обвита в тайнственост и митове. До този момент у нас, както и във всички държави от социалистическия лагер, „продуктът на капитализма“ е представян от пропагандата като силно алкохолно питие, а вестниците ни пишат, че американските войници във Виетнам се търкалят пияни гушнали бутилки Кока-Кола. През 1965 г. обаче завесата леко се повдига и пътят на презокеанската компания в страната ни е отворен. Това става възможно благодарение на затоплянето на политическия климат у нас след Априлския пленум от 1956 г. и приетата в средата на 60-те Програма за икономическа реформа. Това е времето, когато в България се внасят за първи път модерни бензинови колонки, първите машини за производство на тапети и маргарин, неща непознати дотогава в страната.

Необходими продукти:
4 яйца
1 и 1/2 водна чаша захар
4 с.л. олио
1 есенция ром
1 водна чаша кола, но може и с лимонада, фанта
2 водни чаши и още 2 с.л. брашно
1 пак. бакпулвер
2 с. л. настърган шоколад за тестото
за глазурата:
100 мл сметана
50 г черен готварски шоколад
за поръсване:
настърган бял шоколад
1 с.л. какао за шарка

Начин на приготвяне:
В купа се разбиват яйцата със захарта. Добавяме олиото, колата и ромовата есенция. Разбъркваме с вилица и добавяме брашното, смесено с бакпулвера и 2 с.л. настърган шоколад. Отделяме 1 чаша смес и разбъркваме с какаото.

В намаслена и набрашнена кексова форма сипваме половината бяла смес, отгоре какаото и покриваме с останалата бяла смес. Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 мин. до суха клечка. Изваждаме от формата и поставяме в чиния.

Приготвяме глазурата – загряваме сметаната, добавяме шоколада на парченца. Сваляме от огъня и бъркаме на гладка смес. Заливаме кекса и поръсваме с настърган бял шоколад. Вкусотия!

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It