Димитър Радев най-вероятно ще е новият управител на БНБ

1
Добави коментар
mignews
mignews

Предложеният от ГЕРБ Димитър Радев има най-големи шансове за управител на БНБ, прогнозираха депутати. Във вторник парламентът ще гласува кой да смени Иван Искров на поста.

Според правилата всеки депутат може да гласува за повече от един кандидат. Новият управител на БНБ трябва да събере половината плюс 1 от гласовете на присъстващите в залата депутати.

Радев има сигурни 84 гласа от ГЕРБ. От Реформаторския блок издигнаха свой кандидат – Бисер Манолов, но заявиха, че подкрепят и Радев. И тъй като правилата позволяват повече от едно гласуване „за“, то почти сигурно е, че Радев ще получи още 23 гласа, колкото са депутатите от РБ.

Същите 23 гласа вероятно ще отидат и за Манолов. Патриотичният фронт ще подкрепи издигнатия от тях кандидат Григорий Вазов. От „Атака“ ще гласуват „против“ или „въздържал се“ за всички номинирани от другите парламентарни групи. АБВ ще гласуват за своя кандидат Виктор Йоцов, но можело 3-4 депутати от формацията да подкрепят и Димитър Радев. БСП и ДПС все още нямат официална позиция за кого да дадат гласа си.