хранителни добавки за отслабване

14
Добави коментар
kameliang
kameliang

хранителни добавки за отслабване
Добавено в Здраве, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Препаратите за отслабване и хранителните добавки
стават все по-популярни и все по-голямо е предлаганет им, информация за тях ни залива отвсякъде, от Интернет, медии, реклами, те са в магазините, в аптеките. Какво трябва да знаем за тях? кои са техните силни страни и крият ли опасност за нашето здраве?

Да поддържаш тялото си в добра кондиция и да се радваш на стройна фигура колкото се може по-дълго е мечта на всеки човек.
Едни го имат по природа. Други го постигат с физическо натоварване – или са запалени планинари, или често посещават фитнес зали и тренират. И поддържат строг, а понякога и твърде строг режим на хранене, спазват правила за здравословно хранене и диети.
През последните години в България расте интересът към хранителните добавки.
Част от действието на повечето от тях е в това, че засилват перисталтиката на стомашно-чревния тракт и така човек се освобождава малко по-малко от излишното тегло. Рекламата на подобни продукти все повече се засилва.
На нашия пазар може да се намерят различни хранителни добавки, които според описанието на опаковките гарантират идеално тегло и стегнато тяло. Увеличават се и специализираните магазини за такива продукти. Още сме далече от интереса на американците към хранителните добавки – въпрос на култура и възпитание е, както и финансовата страна има своето значение.
Но тенденцията да се купуват хранителни добвки е налице и те се предлагат в аптеки, супермаркети, специализирани магазини и дрогерии и малките китайски магазинчета.
Самата аз се чуствам изгубена и незапозната с цялото това информационно изобилие от хранителни добавки. Можеби защото не ги използвам, освен ако лененото семе, овесените трици, пшеничния зародиш, мултивитамините и английската сол, които ползвам не се разглеждат като хранителни добавки.
Не ги използвам, защото съм привърженик на естествената храна, такава, каквато идва от градината. Не използвам чай за отслабване, а предпочитам билков чай от билки, набрани в планината.
Но е време да се ориентирам в тази обстановка.

И така хранителните добавки са обект на Закона за храните и специална наредба към него. За да се разпространяват в търговската мрежа, за тях е валиден така нареченият уведомителен режим. Вносителите или производителите с писмо съобщават на съответната Регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, че съответната добавка ще се пусне в търговската мрежа. Не е задължително да се посочват съставките й.
За разлика от тях, лекарствените препарати за същата цел – намаляване (редукция) на теглото, които се внасят и произвеждат в страната, подлежат на контрол от Агенцията по лекарствата. Те са обект на Закона за лекарствените средства и на опаковките им задължително се изписват както съставките, така и предназначението и евентуални странични въздействия.

Хранителни добавки трябва даотговарят на закона за храните и на специалната наредба â„– 47 от 2004 г., създадена за тях. Според тези регламенти хранителните добавки не могат да имат претенции и техните автори не трябва да обявяват по етикетите и да правят реклама, че лекуват или предпазват от развитието на даден здравен проблем. Купувайки хранителни добавки за отслабване, всеки потребител на такива продукти трябва да знае, че всъщност с тях може да обогати своята диета с определени биологично активни вещества и да подпомогне процеса на редукция на теглото. Много подвеждащи са рекламите за тях:
“Купете си, ще отслабнете за една седмица с еди колко си килограма!”
Това са претенции, които не са разрешени и не са регламентирани.
Би трабвало хранителните добавки са безвредни за здравето, но не бива да се приемат безразборно по няколко такива добавки, което би нарушило баланса на организма.
Защото никой не знае какви химически реакции протичат между отделните хранителни добавки, когато се комбинират и между техните ингредиенти. Следователно съществуват рискове за здравето при свръхдозировка на отделни биологично-активни субстанции.

Трябва да се внимава с свръхкомбиниране и свръхдозиране на хранителни добавки.
Последни изследвания показват негативен ефект от свръхупотербата на биологично активен хром, който се използва за намаляване на апетита към сладките неща и за контрол над въглехидратната обмяна. Повече от 10 милиграма дневна употреба го прави токсичен за организма.

Хранителните добавки са били използвани от човечеството в продължение на векове. Сол, захар и оцет са сред първите и са използвани за съхранение на харната. През последните 30 години, с появата на преработени дълготрайни храни, има масивна експанзия в прадлагането и употребата на храбителните довбавки. И от тогава са изследванията за потенциланите ползи и заплахи за здравето ни от използването на хранителни добавки.

Повечето хранителни добавки, се считат за безопасни. Въпреки това, някои са известни като канцерогенни, токсични и могат да причинят сериозно увреждане на човешкото тяло. Хиперактивност при деца, алергии, астма, мигрена и често са свързани с нежелани реакции към хранителни добавки.

това е хранителната пирамида, храните, които приемаме за да бъдем в добра кондиция и здраве. Хранителни добавки тук остсъстват – въпрос на личен избор е дали ще купим хранителни добавки за редукция на теглото, медикаменти или ще се организраме и ще намерим правилния начин за хранене и движение, за да бъдем във формата, която искаме да бъдем.

На пазара излизат все нови и нови продукти, които за известно време стават модни. Но след време практиката показва, че имат и странични ефекти и то предимно по отношение на сърдечносъдовата и отделителната система. За да се направят самите изследвания е необходимо време и въпрос на личен избор дали ще ги употребяваме.
Приемането на хранителни добавки или лекарствени препарати за отслабване трябва да бъде част от цялостен процес по намаляване на теглото, който включва и правилна диета и физическа, двигателна активност.

по идея на bnr