Български събор събуди Америка

4
Добави коментар

За трета поредна година  в Детройт се проведе Съборът на българите, живеещи в Меката на американската автомобилна индустрия. Празникът се състоя на 27 юни в живописния „Метала парк“, намиращ се в елитното предградие „Уиксън“. С всяка изминала година събитието става все по-мащабно като сега се събраха около триста българи и много техни американски приятели.

В Детройт има голяма българска колония от бивши състезатели по спортна гимнастика, емигрирали в САЩ след 1989 г. Много от тях са създали свои клубове и тренират деца от всички възрастови групи. Те бяха и едни от спонсорите на състезанията по различните видове спортни надпревари, проведени по време на събитието.

Съборът е организиран за първи път през 2013 г. в памет на бившите национални състезатели по спортна гимнастика и участници на Лятната олимпиада в Сеул през 1988 г. – Диан Колев и Петър Георгиев. По традиция програмата на празника започна с едноминутно мълчание в памет на двамата българи, прославили родината по света.

„Изключителни хора бяха! Радвам се, че ги познавах и че съм се докоснал до тях. Най-важното обаче е, че и тази година този празник дава възможност българите от всички краища на щата Мичиган да се съберат заедно. Още по-значимо е, че децата ни се запознаваха и си говореха на родния език” , споделя пред „Десант“ един от организаторите на тържеството – Иван Кънчев, който е бивш национален състезател по борба.

Програмата започна с турнир по футбол на малки врати за мъже. Шест отбора, разделени в две групи по три тима, спореха за шампион на българския събор. Първенец стана екипът на „Интер Диарборн”, на второ място се класира „Джуниър”, а третото място бе отредено на „Галактикус“.

Към тениса за деца също имаше голям интерес от страна на публиката. При момчетата спечели Алекс Нафтев, който е син на бившия гимнастик Иван Нафтев. При момичетата първо място зае Франческа Илиева.

Проявата продължи с модно ревю на спортни облекла на националните олимпийски отбори на България по спортна гимнастика и борба от последните петдесет години.

Модното дефиле бе последвано от специално шоу по спортна гимнастика, в което младите таланти, предимно деца на българските гимнастици, представиха всевъзможни комбинации от висша техника. Местните шампиони от регионални и щатски първенства показаха нагледно на зрителите страхотни изпълнения от кълбо напред до задно салто.

След края на шоуто един от най-известни треньори по спортна гимнастика – Божидар Храбрев, награди с почетен медал за високи спортни постижения специалния гост на мероприятието – олимпийския шампион от „Сеул 88“ Любомир Герасков.

Българският събор в Детройт продължи с викторината „Аз обичам България”, в която знания мереха най-малките. Учениците към българския център в Детройт демонстрираха знанията си за историята и традициите на Родината. В специална изложба децата показаха предмети, изработени от тях с помощта на природни материали, включващи рисунки и апликации.

Българският празник завърши с изпълнения на народни хора и песни на фолклорния танцов състав „Извор”, ръководен от живеещите на американска земя вече 15 години Илиана и Тодор Боруджиеви. Освен наши сънародници, те обучават и жители на цял Мичиган.