Отварят банките в Гърция

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Лимита от 60 евро на ден остава

След като излязоха в принудителна триседмична ваканция, днес гръцките банки трябва да отварят врати.

Отварянето на банките стана възможно след като кредиторите на Гърция одобриха спешен заем от 7 млрд. евро. С тях Атина ще може да плати и вноската към Европейската централна банка, която е с краен срок днес.

На 29 юни правителството на Алексис Ципрас въведе контрол върху движението на капитали, вследствие на невъзможността да се плати транша по кредита към МВФ, и финансовите институции трябваше да затворят врати. Тогава бе въведен и лимитът на теглене на пари от банкомати – 60 евро на ден. Той обаче все още остава.

След указ на правителството обаче, вече има и нов, седмичен лимит на тегленията от 420 евро. С указа се позволява на Гръцката централна банка да ограничава количеството пари в брой в евро или друга валута, което напуска страната.

Промени и загуби

В първия ден от новата седмица се въвеждат и част от допълнителните реформи, наложени от кредиторите. Вдига се обаче и ДДС – за ресторантите, другите хранителни заведения и публичния транспорт.

За трите седмици на затворени врати на банките загубите в Гърция се оценяват на около 3 млрд. евро, като се изключат загубите за туристическия сектор, пише гръцкият в. „Катимерини“.

Виж още: Германия прие да се помогне на Гърция

Въпреки очакваното стабилизиране на кредитната система през следващата седмица, доста повече време ще трябва на пазара, за да преживее шока и щетите от последните 20 дни, като се има предвид, че икономиката вече е отслабена.

Източник: Нова телевизия