Сцената на читалището в село Татарево беше отключена

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Стотици жители и гости дойдоха на събитието „Отключване“, което даде живот не само на театъра, но и на цялото село Татарево. Празникът беше  превзел градинката пред читалището– по дърветата в нея бяха окачени листи с красиви стихове от български поети. Във фоайето беше подредена изложба с автентични носии и предмети от бита на българите. Място бяха намерили и свидетелства за бурната културна дейност от средата на миналия век. На дълги маси бяха наредени кулинарни вкусотии, излезли изпод ръцете на татаресвските баби. Гостите бяха посрещнати с кавал, а Наско удари тъпана и обяви началото на събитието. Малко по- късно сцената беше отключена. По право първа беше фолклорната певческа група на селото. Освен че пяха, те изненадаха с драматизация на великото произведение на Чудомир „Не съм от тях как‘ Сийке“, поставено от Янко Петков. Театър, песни, музика и танци  завладяха сцената, а емоциите растяха с всяко следващо представяне. „Бела съм бела юначе“ слезе от Рожен и покори публиката в изпълнение на детската група „Дебърче“. Кулминацията беше достигната с изпълнението на „Да се завърнеш в бащината къща“ от Наско. Чувството, което вложи беше невероятно силно, а залата избухна в аплодисменти и присъстващите се изправиха на крака. В програмата имаше място и за цигулка и китари, за фолклор, класика и популярна музика. Наско „изнесе лекция“ как се прави спектакъл, за който ще се говори дълго в Татарево, Дебър и Първомай.

Това момче не просто отключи сцената – каза кметът на Татарево  Иван Донев – той отключи сърцата ни.

Празникът продължи с хоро и дискотека. Едвам се добрахме до инициаторът. Хората непрекъснато го спираха, за да му благодарят. Накрая  Наско отдъхна щастлив и сподели: Първите две цели са постигнати – сцената е почистена и е отключена, сега остава да направим от залата киносалон – беше лаконичен той и хукна да води хорото.  

Наско Атанасов е учил актьорско майсторство в САЩ. Завръщайки се в България открива, че в читалището в родното село на баща му е имало прекрасна сцена и взима решение да я възстанови. Обединява свои приятели  под названието „Отключване“. С тях  успява да почисти красивия салон, да излъска сцената, седалките на селското читалище. Средствата той набира чрез кампания в САЩ, а с помощта на общинския кмет Ангел Папазов са отделени 10 000 лв за укрепване на покрива на сградата.