Кучешко грозде

14
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Черешата на любовта. Използват се за коледна украса.

От рода Solanum – Кучешко грозде, са известни над 1700 вида, в това число пипер, домати, картофи, тютюн и много други. Като декоративно растение се използва видът S. pseudocapsicum – лъжепипер. Естествените му находища са на Канарските острови, откъдето е пренесен. Растенията се разклоняват богато и достигат 50-70 см височина. За саксийни обаче се ценят нискостъблените форми с височина до 30 см. Такива са S. p. nanum, Tom Thumb и др.

Оцветяват се от жълто до червеноЛистата са удължено елипсовидни, със заострен връх. Много наподобяват листата на пипера. Цветчетата са дребни, бели. Декоративният ефект се получава от кръглите плодчета с диаметър около 2 см. След узряването са интензивно червени. Наподобяват плода на череша, поради което на запад наричат растението зимна череша, а французите – череша на любовта. Трайността им е много продължителна – почти до пролетта. Тъй като са най-красиви в началото на зимата, растенията успешно се използват като коледна и новогодишна украса.

Друг много сходен вид е S. сapsicastrum, който достига до 60 см височина. При узряване плодовете първо придобиват жълтеникава, след това оранжева багра и накрая вече са червени. Узряват около Коледа и достигат 1,5 см в диаметър. Ефектни са сортовете Cherry Ripe с ярко червени плодчета и Variegatum – с изпъстрени в кремаво листа. Тези многогодишни растения изискват през зимата в помещенията да е сравнително хладно, затова се поддържа температура 10-120С. Мястото трябва да е добре огрявано от слънцето. През лятото саксиите може да се изнасят на балкони, тераси или даже на открито в градината.

Размножава се чрез семенаРастенията се размножават със семена. Много рядко се практикува вкореняване на резници. Най-подходящата почвена смес се съставя от равни части чимовка, листовка и пясък. През цялото време почвената смес трябва да се поддържа умерено влажна. Тъй като сухият въздух може да предизвика опадане на листата и плодчетата, периодично се пулверизира. След узряване на плодчетата настъпва период на покой. Те се обират, а поливането се намалява. Рано напролет старата надземна част се изрязва. При подходящо повишаване на температурата и увеличаване количеството на поливната вода започва буен растеж. В този период може да прехвърлите растенията в по-голяма саксия. През лятото се подхранват няколко пъти.

Плодчетата на лъжепипера са отровни. Саксиите трябва да са на места, недостъпни за децата. След обирането запазвайте само толкова, колкото са необходими за семе, останалите унищожавайте.