Тапетно лепило за афиши

14
Добави коментар
burakumin
burakumin

Лепилото, което ще ви предложим има някои недостатъци и някои предимства. То притежава много ниска себестойност, т.е. ще ви излезе доста евтино. Може да се получава в големи количества много лесно и лепи хартия към почти всяка повърхност. Подходящо е за лепене на тапети и афиши, като осигурява много по-голяма здравина на залепване от стандартното тапетно лепило. При ремонт, след обилно намокряне на тапетите, те с лекота могат да бъдат свалени. Най-големият недостатък на това лепило е, че когато го приготвите, трябва да го използвате в следващите часове, защото е нетрайно. Първите 48 часа качествата му са почти непроменени. След една седмица пак ще върши работа, но вече може да мирише лошо, което не е добре ако ще си лепите тапети вкъщи. За по-дълъг срок от време лепилото губи качествата си и се разваля. Въпреки всичко цената и качествата му го правят идеално за употреба, а и не замърсява околната среда.

Рецепта:

Вземате 250 грама бяло брашно (за хляб). Купувате 10%-ен разтвор на натриева основа (сода каустик). Ако няма такава, може да купите на гранули и да я разтворите – 25 грама в 225 грама вода (приблизително на око). Набавяте си още една обикновена пластмасова кофа и 10 литра вода.

Брашното и содата се намират в почти всеки супермаркет. Ако там няма натриева основа, то във всеки магазин за битова химия продават разтвор в бутилка (повечето продавачи я познават само под името сода каустик). Внимателно разтваряте брашното в един литър вода, така че да не остават бучки. След това добавяте още около 3 литра вода и хомогенизирате с разбъркване.

После прибавяте 250 мл 10%-ен разтвор на натриева основа, бъркайки внимателно и постоянно. Бъркате докато сместа се сгъсти. Оттук насетне може да доливате вода, като целите да достигнете желаната от вас гъстота. Естествено пак разбърквате, за да получите хомогенна смес. Ако има бучки, както е показано на долната снимка означава, че или не сте разбъркали добре брашното, или сте наляли твърде концентрирана основа. Такова лепило е рисково за лепене на тапети.

Оптимална гъстота се достига при количество лепило 9 – 10 литра. Ако лепилото е много по-рядко то губи качествата си. Ако е много по-гъсто се маже трудно. Не наливайте натриева основа преди да сте разредили брашното поне в три литра вода, защото сместа ще се спече и ще трябва да я изхвърлите. Количествата, които ви даваме са пожелателни, а вие може да си го направите в такива, каквито са ви нужни.

Когато лепилото се прави за лепене на плакати и афиши, то не трябва да е с много високо качество и могат да се правят компромиси, защото пак ще свърши работа. Но когато се забърква за тапети, трябва да бъдете максимално прецизни и напълно наясно, каква гъстота ще ви е необходима?

Внимание! При работа със сода каустик трябва да се спазват някои мерки за сигурност. За разлика от киселините тя не е агресивна, но има силно разяждащо действие. Това ще рече, че ако се опръскате с нея, трябва да измиете мястото обилно с вода, а за по-сигурно може и с оцет. Ако попадне в очите ви, необходимо е отново обилно изплакване, но само с вода и веднага след това да посетите личния си лекар. Ако усетите мазна капка подобна на сапун върху кожата си, това е най-вероятно основа, която трябва да измиете както се мие сапун – докато изчезне мазното усещане напълно. При никакви обстоятелства не поглъщайте натриева основа, а ако това се случи ведна се обърнете към спешна медицинска помощ! В лепилото тя е много разредена и почти безопасна (освен за очите – щипе много), а е и реагирала в по-голяма степен. Въпреки това, не яжте лепило, не се мажете с лепило и не пръскайте в очите си лепило!