Кредит от заложна къща – лесно и бързо

3
Добави коментар
zkdoverie

Не напразно хората твърдят, че парите придобиват най-голямо значение именно в моментите когато напълно липсват. Когато финансовите средства са нужни спешно, като въздух, а няма от къде да бъдат взети трябва да си спомним, че на белия свят съществуват заложните къщи. Този съществуващ от векове вариант за подобряване на влошеното финансово състояние в контекста на днешната сложна икономическа обстановка отново набира популярност. За известно време, в годините на икономически растеж, банковото кредитиране успя в значителна степен да намали количеството на клиентите използващи услугите на българските заложни къщи, но икономическата криза, и завишените изисквания за отпускане на банков заем върнаха голяма част от потребителите на експресни парични заеми отново в къщите кредитиращи срещу залог.

Заложните къщи възникват в северна Италия през XV век и при запознаване с историята им може да се види как в различни периоди от съществуването си те са приемали не само злато, но и всякакви ежедневни вещи, като обувки и панталони например. Това съвсем не е шега и тогава заемателят е трябвало да докаже, че това не са последните му панталони, и няма да ходи из града по бельо. В така наречените обувни ломбарди работниците в понеделник залагали своите официални обувки, а когато в петък получели заплата си ги вземали обратно и отивали на съботните танци. В понеделник цикълът се повтарял.

В много българи е създаден стереотипът заложните къщи да бъдат асоциирани с тесни и тъмни помещения, алчни лихвари и героите от произведението на Достоевски „Престъпление и наказание“. Но съвременната заложна къща много повече прилича на банково учреждение. Но от банките кредитиращите срещу залог къщи се отличават по три критерия – бързината, пазенето на конфиденциалност и безотказността при отпускането на паричните средства. Необходими документи в една съвременна българска заложна къща е единствено личната карта. Никой няма да се интересува за какво са ви нужни парите и как смятате да ги похарчите. Процедурата е максимално бърза и лесна – предлагате на служителя бижу или друга движима вещ, той я оценява и ако сумата Ви устройва сключвате договор и получавате парите. Нужната сума бива получавана като правило за около 5-10 минути.

Голямото предимство на заложните къщи е, че парите се дават още в същия ден, което е от още по-голямо значение когато банките са свили отпускането на потребителски кредити за населението. Не се налага събирането на купчини документи, не се искат поръчители и ипотеки. Заложната къща не се интересува и от кредитната репутация на своя клиент. Просто и даваш своето златно бижу или телефон и получаваш сумата, за която е оценена вещта.

Друг въпрос, който следва да бъде разгледан е размерът на лихвите и условията при които се отпуска парични заем срещу залог. Като правило тези „бързи пари“ обикновено не са големи, за това и сравнилно високите лихви не се усещат остро от клиентите. При залог на златни бижута следва да се има предвид, че стойността се определя само и единствено на база стойността на благородния метал, но не и на изработката и надценката, с която са закупени бижутата в златарското ателие. След златото на следващо място по популярност в заложните къщи е електрониката – мобилни телефони, лаптопи, настолни компютри. Колкото по-пълно е комплектоването /зарядни, гаранции, опаковки/ толкова по-висока оценка ще получат. Като правило стара битова техника не бива приемана. За да получи обратно своята заложена вещ, клиентът просто трябва да върне на заложната къща сумата, която е получил и начислената за периода лихва. Ако по някаква причина той не я откупи в установения срок, то може само да плати начислената лихва и да удължи действието на договора с нов едномесечен срок.