Дарение на недвижим имот – процедура

2
Добави коментар

Сиана Имоти Русе е професионалист в посредничеството при покупко-продажба, наемане, консултации, управление, както и строителство и ремонт на недвижими имоти Русе, в областта и в страната, но може да се доверите на компетентните ни съвети и по отношение на процедурата при дарение на недвижим имот.

Какво е дарение на недвижим имот?

Когато говорим за дарение на имот, говорим като цяло за всякакви недвижими имущества. Всичко става посредством договор за дарение и нотариален акт. Преотстъпването на имота става без никакво възмездие. Така наречената сделка може да се развали само по взаимно съгласие или по основание, предвидено в закона.

Дарението може да се извърши и от упълномощено лице на дарителя. В пълномощното трябва да се съдържат всички нужни данни, свързани с предмета на прехвърлянето. Те се посочват и в договора, като се взимат от акта за собственост. Описанието на имота най-общо казано е граници, размер, кои са съседите и така нататък.

Къде се извършва дарение на недвижим имот?

Прехвърлянето на имота трябва да стане при нотариус в областта, в която се намира предметът на дарението. Всички заличавания, вписвания, отбелязвания и други промени по документи се правят в съответната служба по вписванията, след разпореждане на съответния съдия по вписванията. Отново всичко става в района на имота. Ако има няколко имота в различни райони, то нотариалният акт се вписва във всяка една районна служба по вписванията.

Какви документи са необходими за дарение на недвижим имот?

Ако нотариалният акт не се изготвя от нотариуса по сделката, то трябва да предоставите 5 екземпляра на проекта за нотариален акт за дарение на имота.
Дарителят трябва да разполага с всички документи, които удостоверяват правото му на собственост. Ако се дарява наследствен имот, то той трябва да разполага с удостоверение за наследници, че е получил въпросния имот. Трябва да се предоставят документи, които доказват правото му на владение. Ако недвижимото имущество е съпружеско, то трябва да се приложи и препис от документа за сключване на граждански брак. Всички документи за собственост трябва да са вписани, преди изготвянето на сделката.
Ако някоя от страните се представлява от упълномощено лице, то има нужда от пълномощното, декларация от дарителя по чл. 264, алинея 1 от ДОПК (2 броя). Декларация за гражданско състояние по Закона за нотариусите и нотариалната дейност – член 25, алинея 8. (нотариално заверени подписи за текущата година, в която се провежда сделката).
Нотариусът ще изиска удостоверение за данъчната оценка на имота от общината по местонахождение; декларация, че дарителят няма задължения за данъци, осигуровки и мита, които подлежат на принудително вземане.
Разбира се, има нужда от скица на имота. След промяната на обстоятелствата, скиците няма да се издават по район на местонахождение на имота, а от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.
Двете страни трябва да предоставят декларация за гражданство и гражданското си състояние, която споменахме по-горе. Трябва да се приложи вносна бележка, че е платен местният данък на имота. Надареният с имот трябва да представи декларация по ЗМДТ – чл. 49, алинея 3.

Какви такси се дължат при дарение на недвижим имот?

За точната процедура ще ви информира нотариусът по сделката. Важно е да се справите добре с документите, които са нужни за сделката. Трябва да сте информирани и за дължимите такси, а те са:

Местен данък, който се заплаща при изповядването на сделката пред нотариус. Той се начислява върху оценката на имота: Ако дарението е между братя и сестри и техните деца, то се дължи сума в размер от 0,4% до 0,8%. Ако става на въпрос за лица извън гореспоменатите, данъкът е между 3,3% и 6,6%
Нотариална такса. Тя е на основа по-високата оценка измежду данъчната и базисната пазарна. Таксата се определя на база Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Нотариусът по сделката има право да поиска част от таксата предварително.
Такса вписване – отново под внимание се взима по-високата данъчна оценка. Размерът на таксата е 0,1% от сумата, но не по-малко от 10 лева. Таксата се дължи към Агенция по вписванията.