Kitchen stories: Патладжани пармиджано (Мelanzane alla Parmigiana)

3
Добави коментар

Красотата на италианската кухня е комбинирането на не много, но качествени продукти до получаването на съвършено балансиран вкус. Едно от любимите ми ястия от кухнята на южна Италия, въплъщаващо в пълна степен идеите на италианската кухня е именно Мelanzane alla Parmigiana . За да усетите в пълна степен красотата на това по принцип просто ястие, вземете хубави патладжани, добре узрели домати, най- добре сорт Рома, ползвайте качествен Пармезан, не настърган и ще получите едно съвършено кулинарно удоволствие.
Необходимите продукти:
3 патладжана
брашно за овалване
зехтин

за соса
400 гр домати на кубчета или настъргани
1 с.л. доматено пюре
1 лук
3 скилидки чесън
1 ч.л. сух босилек
сол и черен пипер
200 гр моцарела
150 гр пармезан
1/2 връзка пресен босилек
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните на шайби с дебелина около 1 см. По желание може да ги обелите, аз не обичам кората им. Посоляваме ги обилнo и ги оставяме за 30 мин. да си пуснат горчивината. Изплакваме ги добре и ги подсушаваме. Овалваме ги в брашното и ги пържим до зачервяване, ако искате по здравословно, след като ги подсушите, намазвате ги със зехтин и печете върху хартия за печене във фурната на 200 градуса отново докато почервенеят.
В дълбок тиган загряваме зехтин и задушаваме ситно нарязания лук и чесън, добавяме доматеното пюре и нарязаните домати. Ако е необходимо слагаме и малко вода, посоляваме и подправяме с черен пипер и босилек и готвим на среден огън за около 30 мин или докато се получи гъст наситен сос.
В тавичка слагаме на дъното малко от соса и редим отгоре един ред патладжани, малко сос, листа босилек, настъргана или накъсана моцарела и обилно поръсваме с настърган пармезан.
Нареждаме така още два реда и завършваме, като обилно покрием със сос, моцарела и пармезан.
Печем на 180 С в предварително загряла фурна, до зачервяване на коричката отгоре. Оставяме да почине поне 1/2 час. Сервираме по възможност с пресен хляб.