3395 СТОПАНСКА ДИАГНОСТИКА НА „Happy Bar & Grill” И ИЗБОР НА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ

2
Добави коментар
TanevvvTodor
TanevvvTodor

3395 СТОПАНСКА ДИАГНОСТИКА НА „Happy Bar & Grill” И ИЗБОР НА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ

Възникването на първият ресторант от веригата „ Happy Bar & Grill” е в град Варна на 25 декември 1995г. За девет години се разраства до 19 ресторанта в цялата страна и персонал над 750 души на средна възраст между 18 и 25 години. Стратегията на фирмата е в изграждането на ресторанти по ключовите пътни участъци, както и в по-големите градове в страната. По автомагистрала „Хемус” в Северна България има изградени десет ресторанта „ Happy Bar & Grill”, а по автомагистрала „Тракия” – шест ресторанта. Шест са ресторантите „ Happy Bar & Grill”, изградени в София, пет във Варна и по два в Бургас и Русе. За този период веригата ресторанти успя да се наложи като фактор за успеха, с отлична организационна структура, нововъведения в този сектор, активна маркетингова стратегия и като еталон за добро и бързо обслужване, съобразено със западните и американските стандарти.
Правилното разположение на ресторантите има много важно значение, както от гледна точка на осигуряването на необходимата печалба от търговската им дейност, така и от гледна точка на задоволяването на потребностите на клиентите от обслужване. Оценката на месторазположението на магазините не е еднократен акт, предшестващ всяко ново строителство, а е непрекъснат процес, обуславящ се от динамичните промени в социално-икономическата среда, които извеждат пазара от равновесие – поява на нови бензиностанции, мотели и други ресторанти – преки и косвени конкуренти на „ Happy Bar & Grill” изменение на транспортната инфраструктура /затваряне на пътища, отсечки, модернизиране на други, промяна статута на движение и т.н./ и др. Териториалното разположение на ресторантите определя достъпността на клиентите до обектите, клиентопотока във денонощието и сезонността на работа на дадения ресторант, удобството за посещение, разхода на врeмe на клиентите за път до тях, бързината и качеството на обслужване, други фактори, благоприятстващи по-доброто обслужване и по-добрият престой на всеки един от клиентите на верига ресторанти “Happy Bar & Grill”. За този период фирмата успя да наложи търговската си марка на пазара и да спечели много конкуренти предимства следствие отличната си стратегия, дейност и маркетинг, съчетани в качество, удобство и достъпност.
Всички заведения от веригата са подчинени на общ стил и предизвикват неповторимо усещане за уют и непринуденост. Работещи в една голяма конкурентна среда, заведенията “Happy Bar & Grill” залагат на собствените продукти, отговарящи на високи качествени стандарти. Веригата предлага на своите клиенти меню по рецепти, разработени специално за търговската марка “Happy Bar & Grill”. Основният акцент е поставен върху пилешките специалитети като по-здравословна и нискокалорична храна. Единствена по рода си верига ресторанти у нас, “Happy Bar & Grill” успешно следва максимата, че за да успееш в голямата конкуренция трябва да предлагаш по-ефикасно, по-бързо и по-евтино.
По начало всеки един ресторант си функционира независимо от останалите, има си своя управленска структура, която решава текущо възникналите проблеми. На върха на управленската пирамида стои управител, който отговаря за работата на целия ресторант пред супервизора. Управителят се подпомага в дейността си от екип от мениджъри, които в по-голямата си част са започнали работа като обикновени работници и в следствие на придобитите умения и показаните лидерски качества са повишени до мениджърска позиция. Това е традиция, залегнала и в политиката на „ Happy Bar & Grill” – израстване от най-ниското до най-високото ниво. Така се предполага, че се придобива всестранен поглед върху нещата и се управлява по-добре персонала.

Страница на темата:16