За експериментите с храната и хлябът на фирма Елиаз

3
Добави коментар
Mitakus69
Mitakus69

July 13th, 2015
Posted by Plamens

В офиса забелязвам една интересна тенденция, свързана с храненето. Тя, естествено, се диктува от женската половина на екипа. Преди да си помислите обаче, че става дума за отслабване, защото летният сезон е в разгара си, веднага ще ви опровергая. Тази тенденция е трайна и се отнася до осъзнатата грижа за здравето. А факторът „храна“ е в основата то да е крепко и устойчиво.

И така, какво се случва при нас? Ами може да ни наречете „съвременни билкарки“, защото вече добре сме се образовали коя билка за какво е полезна – къде от баби, къде от нета. Обменяме си информация, правим си чайове, но не от онези в пакетчетата, а от автентичните, където клонките и листата се виждат. Мен лично един чай от маточина, който пих на работа, така ме успокои, че после ми се спеше цял ден Но опита учи, сега си го пия само вкъщи. Ако трябва да сме честни, билките действително имат лечебни свойства – някои дори могат да ти спестят приемането на лекарства. Нашите прабаби едно време са имали само този метод за лечение, което е похвално за тях.

Нека сега да обърнем фокуса към храните. Появяват се едни нови имена, които не са ни били познати досега. Искам да обърна внимание на 2 от тях, а именно чия и лимец.

Да започнем с чията. Тя беше един от нашите офис експерименти. Ако не сте наясно, представлява малки елипсовидни зрънца. Ние просто пуснахме по една шепичка от тях в чаша вода. Приличаха на плуващи рибки в началото, преди да се раздуят, водата да се превърне в нещо като желе и да промени вкуса си в ненатрапчиво сладък. Казват, че спортистите пиели такава вода, защото им давала енергия. Иначе чията е чудесен антиоксидант, съдържа омега-3, както и много други полезни вещества като цинк, фосфор, калий и калций. Тъй като абсорбира много вода, чията е и доста засищаща. Ние все още тестваме ефекта от нея, засега са минали само два дена, пием по една чаша на ден следобед. Успяваме да укротим глада, който идва към 15:00 часа (хората, работещи в офис, ще разберат).

Лимецът пък се оказва една стара житна култура, така че може да гледате на него като на древна пшеница, той си и прилича на такава. Интересен факт е, че семена от него са били открити в могилите на траките. Той също е сочен като антиоксидант, богат е на магнезий и цинк. Оказва се, че лимецът, произведен у нас, има голямо съдържание на цинк, който пък помага за растежа, метаболизма, pH баланса в кръвта и всякакви такива все полезни неща. Аз съм го консумирала под формата на хляб от фирма Елиаз. Понеже не бях сигурна как точно се приготвя и никога през живота си не съм пекла хляб, предпочетох да се доверя на професионалисти в занаята. Знам, че в хлебозавод Елиаз сами си мелят лимеца и то на каменна мелница, което ни връща в онези автентични времена, а на мен това ми допада – древна култура да се обработва по древен метод. Е, предполагам, че процесът е модернизиран, но основите пак са си там. Името на хляба от лимец на Елиаз е едно такова весело – Слънчев хляб

Иначе хлебчето е вкусно, и сега като знам за полезните свойства на лимеца, ще си го купувам по-често. Между другото, хлебозавод Елиаз продават и самото брашно от лимец, което ме навежда на мисълта, че трябва да се образовам и в областта на готвенето с такова, нали напоследък съм запален експериментатор

Google+ Comments