Направи си сам хляб на домашна хлебопекарна с брашно от Елиаз

3
Добави коментар
AssenJ
AssenJ

Сещате ли са за онези неща, които са винаги до нас, но които не забелязваме, докато някой не ни просветли. После се чувстваме като внезапно прогледнали и направо се чудим как сме живели досега.

Оказа се, че не е нужно да си кой знае какъв готвач, за да си направиш домашен хляб. Дори и да си някой като мен, който може като цяло да готви спагети, омлет, спагети… сос за спагети, бъркани яйца, а спагетите казах ли ги?

Казват, че да си направиш хляб вкъщи може да стане съвсем лесно, стига разбира се, да си жена, или поне домакиня. Аз не съм нито едно, нито другото. Но пък за това отдавна имах желанието да си направя хляб и дори планувах колко уникален ще си го приготвя като добавя разни семена, билки и каквото ми попадне. Ние мъжете определено имаме нюх за уникалните неща!!!

Домашният хляб безспорно е в пъти по-вкусен от много от видовете хляб, които продават по магазините. Да не говорим, че ароматът на прясно изпечен хляб ме връща в детството, в годините на село, когато баба ми все твореше нещо от тесто и с умиление си спомням за празниците, особено Коледа, когато по традиция се събирахме цялото семейство. Тези времена не са били толкова отдавна, но модерният ни скъп свят ни изпрати в различни краища на страната и днес срещите са по-редки и по-трудни за организиране. Но ето, че съвременните технологии ни дават и нещо в замяна, за да усетим домашния комфорт.

Преди време бях в близкия хипермаркет и видях, че има брашно за хлебопекарна на фирма Елиаз. Казах си брех и го върнах на стелажа, без да знам, че само месец по късно ще вляза в същия този магазин и ще се втурна направо към щанда с брашната.

Това брашно на Елиаз, хлебозавод Горубляне, го избрах, заради доброто съотношение качество-цена. Достъпни са както специфичните им брашна от ориз, лимец, просо, нахут и др., така и специалните им хлябове.

А брашното между другото е добро. Обикновено в рецептите за хлебопекарни има и придружаващи инструкции. В някои пише, че брашното трябва допълнително да се пресее, на други искат смес от няколко вида брашна и т.н. Брашното на фирма Елиаз е достатъчно само по себе си и не са необходими никакви подготвителни дейности.

Иначе хлябът стана много вкусен. Ето как го приготвих:
700 гр. брашно за домашна хлебопекарна на Елиаз, хлебозавод Горубляне
300-450 мл вода
4 ч.л. суха мая
2-3 ч.л. сол
Добавки – билки/ ядки по желание

В тавичката на хлебопекарната добавяте съставките като само внимавате дали във вашата хлебопекарна има изискване за поредността им. Включвате режим за бял хляб и си правите нещо у дома, докато хлебопекарната работи. Освен неустоимо ароматен, хлябът става божествено мек с чупливо-хрупкава коричка. Да си изядеш пръстите направо.

Ако имате хлебопекарна, ползвайте я. Ако нямате, купете си машинката, защото удобството да си приготвяш качествен домашен хляб е незаменимо. Най-голямото предимство на хлебопекарната е, че мога да я заредя сутринта и да я настроя така, че когато вечерта се връщам от работа, хлябът да ме чака готов и топъл. Хем мързеливо, хем по мъжки хитро. Nice, a?

Google+ Comments

Trackback URL

брашно за домашна хлебопекарна, домашен хляб, Елиаз, настроване, приготвяне у дома, работа в Елиаз, съставки, фирма Елиаз, хлебозавод Горубляне, хлебопекарна