5 трика, които ще ви направят по-интелигентни

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Как да развием нашия интелектуален потенциал

Човек се учи цял живот, са казали старите хора и са напълно прави. Който не работи по това да надгражда себе си, изпада в блатото на еднообразието и малко по малко губи и това, което е имал така или иначе като интелектуален капацитет. 

Когато имаме трениран ум, той е много по-вероятно да намери бързо решение на труден проблем или да ни изведе от тежка ситуация. Обратното, един ум, който се е оставил на течението, е по-склонен в неприятен момент да ни изостави и да се отдадем на отчаяние, паника и т.н.

Затова и трябва да се поддържаме във форма не само физически, но и умстветно. Ето пет неща, които можете да правите всеки ден, които ще ви направят по-интелигентни: 

Търсете нови неща 

Търсете новото – дейности, места, хора. „Ново“, разбира се, не означава, че трябва да се впуснете да изнамирате ексцентрични или отвлечени неща – нека са просто нови за вас. Бъдете отворени към промяна и се възползвайте от шансовете, които ви изпраща съдбата. Уловете мига, Carpe diem!

Предизвиквайте себе си 

Много пъти сме го казвали – мозъкът е като мускул – колкото повече го тренираме, толкова става по-силен става. Вие вероятно вече имате установена професия и сте малко или много добри в нея. Но утъпканият път рядко предоставя предизвикателства, така че уверете се, че ще предоставите на мозъка си нови цели, нови задачи. Излезте извън комфортната си зона. 

Виж още: Можете ли да решите тези 10 логически задачи за под 10 минути?

Използвайте въображението си 

Няма нищо по-благотворно за ума от доза креативното мислене. Тя подобрява нашата продуктивност и води до повече успехи. Тук не става въпрос за това да бъдете човек на изкуството, просто използвайте въображението в ежедневието си. Дайте му свобода да се потруди, а не търсете навсякъде за готови отговори. 

Избирайте трудния начин 

Не казваме сами да усложнявате живота си. Но там, където може и където бихте имали полза, си поставете предизвикателство. Започнете с малките неща – намерете сами пътя без GPS, пригответе си сами някое ястие, което мислехте да опитате в ресторант, изчислявайте сами някои по-дребни суми, без да ползвате калкулатор. 

Виж още: Кратки гатанки за умници?

Общувайте 

С колкото повече нови хора се запознавате и общувате, толкова повече нови неща ще научавате. Създавайте си контакти в различни среди. За интровертите това би било по-трудно, но както знаем – хубавите неща най-често се намират извън комфортната ни зона. 

Източник: Profit.bg