Ресторанти „Happy“ скоро с нова бранд стратегия

1
Добави коментар
Pavlina-D
Pavlina-D

Ресторанти „Happy“ скоро с нова бранд стратегия

8 март 2010 г.

„Кристален глобус“ e най-престижната световна награда за ресторантьорство .Oтиличието за изминалата 2009 получи българската верига „Happy“ на бляскава церемония в Белград. „Кристалният глобус” е равен на Еверест в бранша, коментират спецовете. Най-прочутите
професионалисти от реторантьорския бизнес аплодираха българските си колеги. За коментар потърсихме директор „Маркетинг“ на Happy Bar&Grill Мила Живкова.

1. Оказаната Ви чест е голяма и заслужена. С какво се отличава Happy Bar & Grill от конкурентите си?

Happy Bar&Grill e ежедневен тип, удобен ресторант. Нашите конкуренти са като нас и те са част от развитието на ресторантьорството в България. Всеки от тях полага големи усилия в усъвършенстване на процесите по приготвяне на храната и обслужването на клиентите. Затова не ги наричаме конкуренти, а колеги и се поучаваме от техните нововъведения и добри практики. Веригата Happy Bar&Grill се отличава с много неща, с храната, с визията на заведенията, местоположението, с начина ни на обслужване. Всичко, което се асоциира с марката Happy на 90% е измислено от нас, останалите 10% ги има в останалите заведения. В Happy Bar&Grill залагаме най-много на грижата към клиента, храната, атмосферата и детайла, във всяко едно отношение.

2. Кое беше различното в политиката на Happy Bar & Grill през изминалата 2009, което доведе и до отличието „Кристален Глобус”?

Най-интересното е, че нищо особено не сме променяли. Използваме същата система и стандарти за работа, обновяваме менюто, както винаги сезонно, сервитьорките ни винаги са усмихнати. С голяма радост разбрахме, че нашата концепция е достатъчно устойчива на такива усложнения в икономическата обстановка, каквито наблюдаваме в момента.

Това, което вярваме, че ни е помогнало да спечелим тази изключително престижна награда е, че вникнахме много по-дълбоко от досега в детайлите на нашия бизнес и в отношението с хората. Наградата „Кристален глобус” на ИХРА е огромна отговорност за целия екип на Happy Bar&Grill, мотивация да се задържим на върха и да продължим да предлагаме най-добрите услуги на клиентите си.

Гордеем се с всички професионални награди, защото това е оценката на специалистите и браншовите организации, но най-много се радваме на отличието „Любима марка”, което спечелихме през 2009 година, защото това е оценката на нашите клиентите. Това е наградата, която ни показва, че клиентите ни харесват и ние сме им много благодарни, че ни подкрепят. Надяваме се и тази година да получим подкрепата им.

3. Кои са етичните принципи, които следвате, за да продадете марката успешно на пазара?

Пазарът, а в частност клиентите са изключително справедливи, правейки избора си. Нашият единствен принцип, от който се ръководим вече 15 години, е непрекъснато да даваме повече причини на нашите клиенти, заради които те да ни изберат.

4. Каква е политиката Ви към потребителите?

Грижа. Грижа към нашите клиенти е нашата политика. Грижа за тяхното здраве. Грижа за тяхното настроение. Грижа, колкото е възможно по-добре да отговаряме на техните изисквания. През годините сме спечелили много верни клиенти и държим те винаги да се чувстват добре. Човек трудно може да си намери приятели, ако не е готов да прояви искрен интерес към някого. За да получиш, трябва първо да дадеш. Добавената стойност е нещото, което прави преживяването Happy специално. Хората идват при нас и мислят за храната като основен продукт, а всичко останало е наш ангажимент.

Този вид приятелство поддържа топлите отношенията с клиентите ни и те знаят, че много ще се радваме да ги видим отново при нас. Е, кое друго освен искрената ни грижа към тях може да поддържа интереса към една марка?

5. Какви комуникационни канали използвате, за да рекламирате марката Happy Bar & Grill?

Всички възможни външни и собствени канали. Освен ТВ, радио, външна реклама, печатна реклама, PR публикации, интернет реклама, социалните мрежи, WOM, ние сме единствената компания в България, разполагаща със собствена телевизия, радио, списание и вестник, до които имат достъп ежемесечно над 500 000 клиента.

Комуникацията с клиентите е най-важното нещо, особено в нашия бизнес. Служителите ни полагат много усилия в тази посока и най-вече в получаването на обратна връзка. Тя ни помага да откриваме нови и интересни тенденции в храненето и настроението на клиентите ни, да усещаме желанията им преди да са ги поискали от нас. Това изисква новаторски дух, който да улавя и най-малките детайли от ежедневието. Комуникацията е двупосочен процес и ние много държим на мнението и оценката на нашите клиенти.

6. Какви са предизвикателствата да сте PR/Marketing Director на верига за хранене с толкова голям мащаб?

Да съм PR и Маркетинг директор на Happy е огромна чест и удоволствие за мен. Най-голямото предизвикателство в работата ми е да се грижа за имиджа на компанията и за откриването на нови хоризонти.

7. Кое е най-сложното във вашата работа?

Отговорността, която нося пред клиентите, собственика и служителите на компанията.

8. Какво съдържа маркетинговата ви стратегия за 2010 година?

В стратегията на бранда Happy е заложено непрестанно да изненадаме нашите клиенти с нови и интересни неща, за да задържим редовните и да привлечем нови привърженици. За 2010 година подготвяме изцяло нова концепция за позициониране на марката, но подробностите ще запазя в тайна. Скоро ще ви изненадаме.

9. Използвате ли „новите медии”- социални мрежи, блогове, уикита, за да маркетирате Happy Bar & Grill на пазара?

Да. Макар и от скоро, Happy вече има много приятели в мрежата. Социалните мрежи са съвременната платформа на общуване. Те са отражение на нагласите и отношението на хората в реалния живот. Happy е марка, която държи на своите клиенти и търси постоянна връзка с тях. Стараем се да изпреварваме желанията на нашите клиенти и затова комуникацията с тях е от първостепенно значение. Социалните мрежи позволяват интерактивна връзка, която е различна от комуникацията в заведенията и ни позволява да бъдем много по-близо до хората. Фактът, че имаме толкова виртуални приятели, за нас означава, че хората ни избират не само като заведение, в което да прекарат приятно, докато се хранят, но и като част от техния начин на живот и приятели.

Интервюто взе: Дарина Гарванова, М3 College