13 неща, които никога не бива да правите в ресторант

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Вечерята навън би трябвало да бъде приятно, носещо удоволствие изживяване.

Отиваме, сядаме, поръчваме, храним се, плащаме и си отиваме. Но въпреки че звучи сякаш в това няма нищо сложно, всъщност има цял куп неформални правила, които би трябвало да спазвате.

Работата на хората в ресторанта е много по-трудна, отколкото изглежда отвън.

Хостесите не чакат само да се освободи маса и да разположат хора на нея. Те се придържат към сложна система, за да гарантират, че резервациите се спазват.

Сервитьорите не са ваши слуги, те трябва постоянно да жонглират с табли, докато стоят на крак с часове, и същевременно да гарантират, че всички получават каквото са поръчали – и да не спират да се усмихват.

Работата на помощник-келнерите не е само да ви носят кетчупа, те трябва да гарантират, че правилната храна отива при правилния човек, чашите за вода се пълнят, а мръсните чинии се отсервират. 

Много неща трябва да се случат, за да може обслужването в ресторанта да върви гладко, и въпреки че гостите очевидно са плащащи клиенти, това не оправдава лошото отношение към обслужващия ги персонал.

Звучи като проява на здрав разум просто да бъдете любезни, но за много хора нетърпението и егоцентризмът се задействат в момента, в който влязат в ресторанта.

Очевидно има проблем, когато минава цял час, преди да получите храната си, и в определени ситуации е редно да се обърнете към мениджър, за да се намери решение. Но не приемайте, че в основата на всеки проблем стои сервитьорът, и не си го изкарвайте върху него.

Затова следващия път, когато отидете на ресторант, се поставете за малко на мястото на персонала и следвайте златното правило: бъдете любезни с тях и те не само ще ви отвърнат със същото, но и ще направите деня им малко по-добър. И не просто оставяйте бакшиш – а оставяйте добър бакшиш!

13 неща, които никога не бива да правите в ресторант

Не идвайте точно преди затварянето на кухнята

Ако ресторант затваря в 23:00, това не означава, че можете да дойдете в 22:50 и да очаквате персоналът да ви посрещне с отворени обятия.

Най-вероятно хората в ресторанта са имали много дълъг и тежък ден и им предстои много чистене, преди да се приберат у дома. 

Не сядайте, преди масата да бъде почистена

Да, формално масата е свободна, но няма да ви обслужат по-бързо, ако седнете, преди да е почистена. Само ще направите работата на помощник-келнера по-трудна, и ще се наложи да гледате цял куп мръсни чинии.

Не сменяйте памперса на бебето си на масата

Да, някои хора наистина го правят. Хората трябва да се хранят на тази маса – и това е последното, което другите посетители на ресторанта желаят да виждат… или помирисват.

Не водете кучето си

Влизането със служебно куче е едно, внасянето на миниатюрно чихуахуа в ръчната ви чанта и заявяването на персонала, че това е служебно куче, е съвсем друго.

Ресторантите не са място за животни, освен ако не седите навън.

Не лъжете за алергиите си

Ако имате реална хранителна алергия, кажете на сервитьора за нея още, когато сядате на масата. Ако всички на масата изведнъж се окажат алергични към глутен, млечни продукти, патладжан, кокос и авокадо, персоналът ще разбере, че си измисляте.

Не водете буйни деца

Познавате децата си по-добре от всеки друг. Ако мислите, че те ще тичат наоколо, ще са шумни и ще дразнят другите посетители и ще пречат на сервитьорите, наемете си бавачка.

Може да считате, че те са просто “сладки,” но повярвайте ни – не е така.

Не бъдете груби със сервитьора

Ако стекът ви е прегорен, вината за това не е на сервитьора. Това би трябвало да е очевидно, но хората често го забравят. Бъдете любезни със сервитьора – и той ще се отнася любезно с вас.  

Не подсвирквайте, не викайте сервитьора по име и не го докосвайте

Сервитьорите са там, за да си вършат работата, не за да бъдат ваши лични слуги.

Ако желаете вниманието на сервитьора, не крещете името му от другия край на ресторанта, не му подсвирквайте, не се опитвайте да привлечете вниманието му, докато обслужва друга маса – и никога не го докосвайте. Изчакайте той да премине до вас и тогава се опитайте да привлечете погледа му.

Не юркайте персонала

Кухнята има сложна процедура кога и как да приготвя храната – и в повечето случаи ястията се приготвят в реда, в който се поръчват. Само защото не сте си предвидили достатъчно време преди филма, това не означава, че кухнята трябва да промени цялата си процедура заради вас.

Не оставайте на масата, след като сте платили

Колкото по-малко маси успее да обслужи сервитьорът, толкова по-малко бакшиши ще получи. Ако оставате на масата половин час след като сте си платили сметката, губите времето на сервитьора и му пречите да изкарва пари. А и най-вероятно проваляте цялата система на резервации.

Не оставяйте мръсни кърпички и салфетки на масата

Някой трябва да ги събере – и това не е приятно занимание. Също така не си духайте носа в платнената салфетка. Това е отвратително, и не би трябвало да се налага да ви го обясняваме.

Не казвайте, че сте готови да поръчате, когато не сте

Времето на сервитьорите е ценно, и докато чакат вие да изберете между пилето и сьомгата, те биха могли да носят горчица на човека на маса 6, който ги вика с поглед. Просто ги помолете да дойдат пак след няколко минути, те няма да имат нищо против.

Не връщайте предястие, след като сте изяли половината от него

Ако изядете хапка-две от храната и тя не ви харесва, любезно информирайте за това сервитьора (назовавайки причината, поради която тя не ви допада), и той ще го върне в кухнята, ще каже на готвача и съответно там ще приготвят нещо друго за вас.

Ако обаче изядете половината ястие, преди да го върнете, а очаквате то да не бъде включено в сметката, без да поръчате нещо друго, целият персонал ще разбере, че се опитвате с измама да си издействате безплатно хранене.