Църквата в язовир Жребчево изплува

1
Добави коментар
ipprokopiev
ipprokopiev

Църквата в язовир Жребчево изплува

След като водата в язовир Жребчево се оттегли, потопената при изграждането на язовира църква „Св. Иван Рилски” отново стана атракция за туристи, рибари и фотографи.

язовир Жребчево

През по-голямата част от годината язовирът залива храма, но през летните месеци когато водата се оттегли, посетителите могат да се насладят на величието на изплувалата църква.

Някога, преди водите на язовир Жребчево да погълнат селата Запалня, Жребчево и Долно Паничарево църквата „Св. Иван Рилски“ е била в центъра на живота в долината. Храмът е издигнат през 1895 година, на мястото на стара църква от 4-9 век. В средата на миналият век обаче, пристига решение от столицата точно тук да бъде изграден язовир, събиращ водите на река Тунджа. От начало жителите не могат да повярват на ушите си, но съдбата им е предопределена.

През 1962 година село Запалня и съседните села биват погребани завинаги под водите на язовира буквално за една нощ. Единствената частица от изгубеният свят, която и до днес отказва да изчезне е старата църква. Тя оцелява благодарение на това, че е построена на леко възвишение над селото. Вече половин век силуетът на църквата се носи по спокойните води на Жребчево, като призрачен кораб. Гордо изправени и до днес са стените на храма, напук на забравата и приподните стихии.

Коментари