Времето през август – до 39 градуса, с малко дъжд

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Прогнозата на синоптиците за най-отпускарския месец

Очаква ни горещ август с температури над нормата, сочи прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Най-ниските температури през месеца на летните отпуски ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите – между 34 и 39 градуса.

Средните стойности на термометрите като цяло ще са над нормата: средно 21-24 за равнините, между 18 и 20 за високите полета, а в планините – от 12 до 16 градуса.

Очакват ни валежи под нормата, като месечната им сума за равнините и високите полета ще е между 30 и 50 л/кв. м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв. м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв. м.

През повечето дни от месеца ще бъде слънчево и горещо, с малка вероятност за валежи. Дъждовните дни ще са много малко, а преваляванията – краткотрайни.

Месецът започва със слънчево време. В първия ден от август по-значителни увеличения на облачността се прогнозират в Източна България, а следобяд – и над планинските райони, където на места може да вали, по-интензивно в Рило-Родопската област.

Вятърът на 1 август е ориентиран от североизток, слаб, в източните райони – до умерен. Дневните температури се понижават още малко и максималните в събота се очаква да са между 28 и 33 градуса, на височина 1200 м – около 23 градуса, а на 2000 метра дори може да паднат докъм 17.

По Черноморието времето остава слънчево, с временни увеличения на облачността, по-значителни в южната част. Максимални температури на въздуха: 29-30 градуса, температура на морската вода: 25-28 градуса, вълнение на морето: 2-3 бала.

Източник: Profit.bg; агенция „Фокус“; НИМХ-БАН