С кои храни се съчетава най-добре бялото вино

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Днес е празника на бялото вино!

Бялото вино е най-консумираното от трите вида основни вина- червено, розе и бяло. Разнообразието на бели вина идва от големия брой разновидности грозде, методите за производството на вино, както и съотношението на остатъчната захар.

Бялото вино съществува в продължение на най-малко 2500 години и на тази дата честваме неговия празник, съобщават от международната компания за онлайн поръчки на храна foodpanda. Днес са ни познати сухи и пенливи бели вина, които се съчетават с различни храни. Ето с какво да консумираме бялото вино, така че да си доставим пълно удоволствие:

Шардоне

Шардоне е най-популярният вид бяло грозде от 90-те години насам. Франция, Астралия и Калифорния (САЩ) са основните производители. Това пенливо вино е подходящо да се консумира с морски деликатеси и по-специално сьомга, както и с пилешко месо.

Совиньон Блан

Предимно се отглежда в района на Бордо(Франция). Обикновено има лек билков или плодов привкус. Универсално е при консумаця на птиче месо и салати.

Семийон

Това вино има предимно смокинов характер. Поднася се с миди и паста с морски деликатеси.

Мускат

Това е сладко вино, което е добре да бъде консумирано самостоятелно, без храна. Но все пак може да го сервирате с плато плодове – предимно цитрусови.

Пино Гриджо

Универсално вино, което основно може да бъде консумирано с тайландски ястия или пикантни китайски блюда.

Гевюрцтраминер

Този вид не е особено популярен в България. Много ароматно вино, което се съчетава с червени меса – телешко, свинско или колбаси. Произвежда се основно в Елзас, Германия.

Ризлинг – Киселинността му го прави чудесна добавка към японски храни, риба тон и сьомга. То е много по-леко от Шардоне и е популярно сред любителите на вина както в Германия, така и във Франция.