Как можете да подобрите метаболизма си

18
Добави коментар
angelico
angelico

Подобряването на метаболизма е като светия граал за тези, които полагат грижи за своето телесно тегло. Това колко бързо тялото изгаря калориите зависи от няколко основни фактора. При някои хора бързият метаболизъм е генетично предопределен. Мъжете имат склонност да изгарят калории по-бързо от жените, включително тогава когато си почиват. При повечето хора метаболизмът се забавя след 40-те. Въпреки че никой не може да контролира възрастта, пола или генетичните си особености, съществуват начини за подобряване на метаболизма.

Изградете мускулна маса
Тялото постоянно гори калории, дори тогава когато човек не прави абсолютно нищо. Този пасивен метаболизъм е по-характерен за хората с по-голяма мускулна маса. Всеки 0.5 кг мускулна маса изразходват средно 6 калории дневно за поддръжка. За сравнение всеки 0.5 кг мастна тъкан горят по 2 калории на ден. В допълнение, след усилена тренировка мускулите в цялото тяло се активират, като по този начин увеличават скоростта на протичане на метаболитния процес.

Повишете физическата си активност
Аеробните упражнения не са подходящи за изграждане на мускули, но също биха могли да ускорят метаболизма ви. Ключът е в постоянството и упоритостта. Упражненията с висок интензитет стимулират продължителността и скоростта на протичане на метаболитния процес в условията на покой. За да пожънете по-голям успех, прекарвайте повече време във фитнес залата, а в свободното си време се занимавайте с бягане или джогинг или се отдавайте на дълги и спокойни разходки в парка.

Пийте повече вода
Човешкият организъм се нуждае от вода за да може да обработи калориите, които получава в процеса на консумация на храна. Дори при съвсем лека дехидратация метаболизмът се забавя. Доказано е, че тези които пият осем или повече чаши вода дневно имат по-бърз метаболизъм от тези, които пият едва 2-4 чаши течности през деня. За да бъде добре хидратирано тялото ви е препоръчително да приемате една чаша вода или неподсладена напитка преди всяко ядене или закуска. В допълнение, вместо чипс или солети и бисквити, се постарайте да консумирате повече богати на вода пресни плодове и зеленчуци.

Приемайте течностите с кубчета лед
Ледено студените напитки стимулират организма да изгаря повече калории в процеса на храносмилане. Според изследванията в тази област 5-6 чаши вода с лед могат да помогнат за изгарянето на приблизително 10 калории дневно. Може би това ви се вижда малко, но този метод ще ви помогне да свалите почти килограм в рамките на една година и то без да се подлагате на диета Бихте могли да постигнете същия ефект чрез прием на студен чай или кафе, особено ако не ги комбинирате със захар и сметана.

Яжте по-често
За да отслабнете яжте по-често. Когато консумирате големи порции храна през голям интервал от време, метаболитният процес се забавя. Приемана в малки количества и по-начесто, например през 3-4 часа, храната поддържа метаболизма активен. Така в рамките на деня организмът постоянно изгаря приетите по време на хранене калории. Доказано е че хората, които хапват през равни интервали от време, консумират по-малко храна в часовете за основно хранене.

Придайте пикантност на храната си
Пикантната храна съдържа вещества, които ускоряват метаболитния процес. Една супена лъжица червен или зелен лют пипер може временно да повиши скоростта на метаболизма с около 23%. Според изследванията този ефект е с времетраене не повече от половин час, но ако консумирате пикантна храна по-често бихте могли да постигнете задоволителни резултати в дългосрочен план.

Консумирайте повече белтъчини
Тялото изгаря до два пъти повече калории, когато усвоява приетите с храната протеини отколкото мазнините и въглехидратите. Дори диетата ви да е добре балансирана, ако заместите въглехидратите с богати на белтъчини храни, това само ще ускори метаболизма ви. Здравословен източник на белтъчини са крехкото говеждо и свинско месо, рибата, бялото пилешко месо, соевия кашкавал тофу, ядките, бобът, яйцата и нискомаслените млечни продукти.

Пийте черно кафе
Може би обичате кафе именно защото то ви дава енергия и повишава концентрацията ви по време на работа. Като цяло кафето има краткотраен положителен ефект върху метаболизма. В рамките на 3-4 часа една чаша кафе може да помогне за изгарянето на приблизително 30-35 калории. Препоръчително обаче е да приемате кафето чисто, без добавена захар или сметана.
 
Избягвайте скоростните диети
Бързо действащите диети, които изискват прием на не повече от 1000 калории дневно, са вредни за тези, които искат да ускорят метаболизма си. Този вид диети биха могли да ви помогнат да се отървете от няколко излишни килограма (за сметка на редица полезни за организма хранителни вещества), но голяма част от загубената маса в действителност е мускулна маса. Колкото по-малка е телесната мускулна маса, толкова по-бавно протича метаболитния процес. В резултат от бързо действащите диети тялото започва да изгаря по-малко калории, а това за съжаление води до бързо качване на излишни килограми.

Направете подходящ избор на продукти за консумация
Въздействието, което различните видове храни и напитки оказват върху метаболизма е минимално в сравнение с това, от което се нуждаете за устойчиво във времето сваляне на килограми. Най-добрият начин да подобрите метаболизма си е да изградите добра мускулна маса и да поддържате отлична физическа активност Колкото повече се движите през деня, толкова повече калории ще изгорите. И помнете, сутрешните тренировки имат свойството да поддържат метаболизма активен в продължение на много часове.