Кметът на Копривщица забранява чалгата

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Пускането и слушането на чалга музика“ по време на единадесетия Национален събор на българското народно творчество ще се глобява с между 50 и 100 лв.

С официална заповед кметът на община Копривщица Генчо Герданов забрани „пускането и слушането на чалга музика“ по време на единадесетия Национален събор на българското народно творчество, който ще се проведе от 7-и до 9-и август във възрожденския град. 

Наредбата, ограничаваща поп-фолка, влиза в сила ден преди началото на събора. Всички нарушители ще бъдат глобявани между 50 и 100 лв. за прегрешението си. 

Освен поп музика с фолклорни мотиви от Балканите са забранени и кичозни сергии, на които се продават стоки, несъответстващи на предмета на мероприятието, обяснява Герданов пред Kmeta.bg. 

Друг любопитен момент от документа е, че също така се забранява и използването на мобилни телефони в зоната на фестивала. 

Националният събор на народното творчество се провежда от 1965 г. насам на всеки 5 години. През 2010 г. в местността Войводец пристигнаха над 18 хил. изпълнители.

Виж още: Чалгата е проблемът! Ама не тая, а другата

Това не е първата подобна забрана на чалгата. За посрещането на 2012 г. кметът на Пловдив Иван Тотев разпореди в Пловдив да не се слуша поп-фолк по време на честванията на Новата година. Съвсем наскоро пък на събора в Рожен организаторите също забраниха слушането и пускането на чалга на територията на събора.

Източник: Kmeta.bg