София от кръста нагоре

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

7 април (понеделник) 2014

Брой разглеждания: 1750

Знаеш я София, нали? Знаеш й непринудената атмосфера, знаеш й приятните местенца, знаеш й лошите гледки. Знаеш как изглежда и сутрин – натурална и без грим. И точно когато си мислиш, че си видял всичко от нея, тя пак може да те изненада. Или по-скоро сам ще се изненадаш от сърцето на София, ако направиш едно елементарно движение. Просто вдигни глава и погледни нагоре. Там те очаква един нов поглед върху столицата, който ще ти открие още от нейните прелести. Готови сме да се обзаложим, че няма да повярваш на гледките, когато погледнеш облика на по-високата й част.

 

Всъщност това е още една причина да си зарибен по нея. Колко пъти си поглеждал София от кръста нагоре? А животът там, наред с безчет вкусни манджи, ври и кипи. Ще останеш приятно изненадан от новостите, които ще установиш. Ще видиш множество каширани таванчета, които придават вид сякаш е живяно в тях бохемската. Ще ти се стори, че много от сградите си ги виждал по снимките на Виена. Или пък Прага. В София не липсват и видими белези от вихрушката на социализма.

Тази гледна точка отваря поле за размисъл върху взаимоотношенията ти със столицата. Може би след всичките тези години, в които сте били заедно, все пак има още какво да си покажете. Или поне тя има какво да ти разкрие, а от теб се иска да я оцениш така, както заслужава. Има голяма вероятност да си пропуснал голяма част от гиздавите красоти на любимия град, докато си се взирал отвъд сивия тротоар по улиците. Спри да зяпаш там. Имай предвид, че София си я бива от кръста нагоре.

Текст и фотография Денка Ковачева