За какво да внимаваме при мъртво вълнение и бурно море

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Последните дни се оказаха истинско изпитание за спасителите, тъй като туристите и тази година не спазват правилата по плажа. Спазването на няколко препоръки би ви спестило неприятните емоции край водата

„Морето полудя!“, оповести неделен вестник, а тази сутрин по Нова телевизия водни спасители признаха, че изминалата седвица е била много тежка. Край Варна седмицата завърши с два трупа, които изплуваха край брега в курорта Св.св. Константин и Елена. 

Най-пресният инцидент с щастлив край е от Южния плаж в морската столица – зад гърба на спасителя, който току-що ги е извел от водата, както и в присъствието на родителите си, три деца влизат пак в морето. След секунди започват да викат за помощ. Спасителите са реагирали веднага.

„През повечето време бяхме с червен флаг,

но хората не разбират, че трябва да спазват сигнализацията. С аргумента, че е много горещо и трябва да се охладят, влизат масово във водата“, разказва пред Нова старши спасителят на варненски плаж Георги Есов.
 
Есов разказва и за още един случай, в който са се намесили успешно: „Преди два дни, около 17,30 ч., на жълт флаг, майка идва при нас, водейки момченце за ръка, и казва, че другото й дете е изчезнало в морето. Направихме верига от пет-шест човека, търсихме го 40 минути, накрая го намерихме.“
 
Спасителят предупреждава, че през август вятърът се усилва и носи голяма вълна; променя се и релефът на дъното. Той съветва плажуващите да се съобразяват с указанията на колегите му, а

при най-малкия уплах – да викат за помощ

Ежегодно водните басейни у нас отнемат живота на около 150 души, като по-висок процент удавяния са регистрирани във вътрешните водоеми, защото няма спасители. Миналото лято проблеми по морето създадоха както мъртвото вълнение, така и самонадеяността на туристите, които не спазват флаговата сигнализация и указанията на водните спасители.

Смъртта си във вълните тогава намираха предимно чуждестранни граждани или хора, които не са родом от морските градове и не познават условията, правилата, опасностите на Черно море.

20-те поредни дни мъртво вълнение в Бургас

станаха уводна тема на „Труд“ в неделя, след като местните спасители признаха, че от 10 години не са имали ден като съботния. В разгара на фестивала „Спирит ъф Бургас“ морето не ставало за къпане: вълните достигали близо 2,5 метра, вълнението – 7- 8 бала.

Освен мъртвото вълнение, имало и силен мелтем – специфичен летен вятър, който духа в близост до морския бряг и обръща морската вода така, че предизвиква опасно мъртво вълнение.

Вълната се вдигала още на километър от брега и приближавала застрашително. Морето е „объркано“ с пясък и водорасли, дъното въобще не се вижда и на плиткото, споделят летовници пред вестника.

Виж още: Седем причини да обичаме Черно море

Три са основните причини за инцидентите: непознаването на опасностите при къпане и плуване; неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата; незнанието как да се помогне на човек, който се дави.

За да бъдат вашите емоции край водата приятни, от Водноспасителната служба към Българския червен кръст (БЧК) препоръчват да спазвате

няколко елементарни правила:

– Научете се да плувате – това е най-добрата профилактика срещу удавяне.

– Къпането и плуването да става само в охранявани водоеми и да се спазват указанията на спасителите и флаговата сигнализация.

– Не трябва да се влиза във водата поне 1,5-2 часа след хранене или след употреба на алкохол или опиати.

– Хората, които не са уверени в плувните си възможностти, не трябва да се предоверяват на надуваеми предмети.

– Децата не трябва да се оставят без контрол.

– Дъвченето на дъвка при плуване и къпане е изключително опасен навик.

– Никога не плувайте навътре в морето сами.

– Преди да тръгнете на почивка, се консултирайте със своя личен лекар.

Източник: Нова телевизия; в. „Труд“; БЧК