Д-р Силвия Паскалева: Гладът не води до отслабване

3
Добави коментар
marchoni
marchoni

Много хора вярват, че ако гладуват, те ще постигнат добро отслабване. Това е мит, твърди д-р Силвия Паскалева и обяснява защо е така

Д-р  Силвия Паскалева обяснява, че когато спазвате диети, при които приемате малки количества храна, нискокалорични храни или направо гладувате,  вашето отслабване има само временен ефект.

Този временен ефект е свързан с генетичната програма на човек да оцелява още от времето на нашите прародители.

В далечното минало, когато първобитните хора са разчитали на храна от природата – плодове, треви, корени, семена, риба и животни, която храна не всеки ден са намирали, тялото е изготвило механизми да складира част от храната под формата на подкожни запаси за дните, в които няма да има какво да се яде, обясни д-р Силвия Паскалева.

Това днес важи за дивите хищници.

Когато човек гладува, за да постигне определено отслабване, той активира точно тези прастари механизми в своето тяло.

Д-р Силвия Паскалева

След като приключи въпросната диета, човек започва да се храни с повече храна.

Само, че веднъж гладувало, тялото не позволява цялата храна да бъде изразходена под формата на енергия, а част от храната оставя като запас, защото се страхува, че след време отново ще бъде подложено на глад.

Така стопените килограми по време на вашето отслабване се възвръщат обратно, разгадава мистерията д-р Силвия Паскалева.

За да функционира правилно, женският организъм ежедневно има нужда от 1500 калории, а мъжкият от поне 1800.

Когато гладуваме, ние лишаваме своето тяло от необходимата му енергия, като по този начин то започва да изпитва определен дискомфорт.

Липсва му енергия и сила за работа. Започва да му се спи повече. Лесно се изморява.

Концентрацията става все по-трудна, защото човешкият мозък не е добре подхранен.

Паметта заслабва.

Спазването на диети и гладуване, за да имаме отслабване, могат да причинят проблеми с другите човешки органи и и системи, на които им е необходима енергия, за да работят добре – мускули, кости, стави, сърце, белите дробове, стомах.

За да има положителен ефект върху човешкото тяло, храната трябва да бъде добре дозирана и да включва всички необходими полезни вещества, минерали, витамини.

Важно е да се яде по-често, а количеството храна да бъде умерено.

Трябва да приемате както прясна храна, така и сготвена като супи, яхнии, които са полезни за работата на стомаха.

Яжте мед за енергия, вместо бяла захар.

Приемайте сурови ядки като орехи, тиквени или слънчогледови.

Използвайте хляб от лимец, грахамов или пълнозърнест, който е трудносмилаем, засищащ, но в същото време добре подхранва тялото с витамини от групата на В, без които се наблюдава активен косопад и базедова болест.

Важно е да се движите активно, да спортувате, да плувате, да правите излети сред природата, за да може да раздвижите кръвта.

Движението на кръвта подхранва клетките, снабдява ги с кислород. Бъбреците работят по-активно. Мускулите стават по-здрави и стегнати.

Сърцето работи правилно, както и белите дробове.