Какво да пием през лятото

2
Добави коментар
fencheto
fencheto

Какво да пием през лятото

През лятото ние пием много повече сокове, газирани напитки, вода, отколкото през другите сезони, и това е правилно: организмът губи много течности при високата температура, които трябва да се попълнят. Но кои от съществуващите напитки са полезни и от кои трябва да се откажем? Какво трябва да знаем за напитките?

1. Вода-  човешкият организъм се състои от 80% вода. Тя е жизнено необходима за всеки един от нас. Без вода човек не може да живее. Редовната употреба на чиста вода нормализира обмяната на веществата, храносмилането, възстановява водния баланс на клетките на организма, защитава от въздействието на свободните радикали.

2. Млечни напитки- нормализират работата на храносмилателния тракт; подобряват работата на сърдечно-съдовата система; нормализират обмяната на веществата; укрепват костната система; извеждат токсините от организма; понижават кръвното налягане; оказват положително въздействие на паметта; нормализират съня.

3. Кафе- снижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, от болестта на Алцхаймер, захарен диабет, цироза на черния дроб, защитава от блефароспазъм /непроизволно съкращаване на кръговите мускули на очите/, подобрява паметта, благодарение на високото съдържание на кофеин ободрява, повишава мускулния тонус,повишава настроението.

4. Плодови сокове- нормализират съдържанието на витамини. Например портокаловият сок предпазва от хипертония, грейпфуртовият сок – отонкологични заболявания, ябълковият сок предотвратява развитието на мозъчните заболявания, а във вишневия сок се съдържат голямо количество антиоксиданти.

5. Газирани напитки- газираните напитки намаляват апетита и това е единствената им полза, но за сметка на това крият много вреди: увеличават риска от затлъстяване, от развитие на захарен диабет; захарта или подсладителите и киселините в буквалния смисъл разяждат зъбния емайл, причинявайки кариес; измиват калция от костите; обострят заболяванията на стомашно-чревния тракт; провокират заболявания на мускулната система.