Стотици свободни бройки за учители в цялата страна

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Синдикати и директори предупреждават за нарастващ недостиг на кадри в образованието

Около 1500 са свободните позиции за учители в цялата страна към момента. Това показва справка в сайтовете на регионалните инспекторати. 

Тази статистика обаче не е съвсем изчерпателна, тъй като не всички инспекторати поддържат актуални страниците си, а образователното министерство не води централизирана статистика. Според регистъра на Агенцията по заетостта пък са обявени 321 свободни позиции за учителска позиция, пише в. „Сега“.

От синдикатите и директорите на училища отдавна вече алармират за сериозен недостиг на кадри, като според профсъюзите по новите промени в Кодекса на труда около 6000 учители са пред пенсия. 

От КНСБ отчитат, че в страната вече има сериозен недостиг на кадри и в предучилищното и началното образование, липсват достатъчно подготвени преподаватели по езиците и по природо-математическите науки, а студентите, които учат педагогика пък, напускат страната, за да работят в чужбина.

Застаряваме бавно 

Друг ключов фактор за липсата на достатъчно кадри е застаряването на професията. Спорд данните на НСИ под 4% от всички учители у нас са под 30 години. За миналата учебна година от над 45 200 възпитатели 1800 са под 30 години, между 50 и 59 години са над 18 хил., а 3780 преподаватели са над 60-годишни. 

Само преди 15 години пък у нас са работили 63 752 преподаватели, като от тях 6600 са били под 30 години, а едва 622 са работилите в системата над 60 години.

Виж още: 55 години е средната възраст на българските учители

Заплатите също са проблем

Друг ключов проблем са ниските заплати в сектора, които отблъскват младите хора от професията. Според електронната борса на агенцията по заетостта най-високото възнаграждение, което се предлага, е 630 лв. 

Във всички области се търсят преподаватели по чужди езици, голяма част от обявите са за училища по селата. 

Най-много учители се търсят в София, като според актуалните обяви от училищата има обявени 535 свободни места. В Пловдивско се търсят пък над 170 учители. Според регионалния инспекторат там недостиг има сред всички специалности.

Виж още: Задължават със закон да уважаваме учителите на децата си

Източник: в. „Сега“