10-те най-запомнящи се роли на Робин Уилямс

5
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

На 11 август 2014 г., американският актьор и носител на „Оскар“ Робин Уилямс бе открит мъртъв в дома му в Калифорния. Според първоначалните данни от полицията, става въпрос за самоубийство. Актьорът е видян жив за последно в дома си, където живееше със съпругата си, в неделя около 22 часа местно време. През месец юли той влиза в рехабилитационен център в Минесота заради проблеми с алкохола, а според изявление на близките му поради претоварване. Робин остава незабравима следа в историята на кино и ТВ индустрията с успешна кариера, продължила почти четири десетилетия. А тепърва предстои да видим четири нови филма с негово участието през идните месеци.

В „Нощ в музея: Тайната на гробницата“ , който е третата част от поредицата, той играе ролята на оживялата восъчна статуя на Теодор Рузвелт. Снимките по филма са завършили през май тази година и се очаква той да излезе по кината през декември 2014 г. Уилямс се е снимал още в „Коледно чудо“ – комедия за приключенията на Бойд, който е решил да прекара коледните празници с роднините си. Третата продукция се казва „Булевард“. В нея Робин Уилямс се превъплъщава в образа на човек, който се опитва да избяга от скучното всекидневие и да открие истинското си „аз“. Последният филм с участието на великия актьор е анимация. Във „Всичко, както пожелаеш“ Уилямс озвучава кучето Денис и си партнира с Кейт Бекинсейл и Саймън Пег. Премиерата е насрочена за 2015 г.

Робин Маклоръм Уилямс е роден на 21 юли 1951 г. в Чикаго, Илинойс, САЩ. Бъдещият комик израства като тихо дете, успява да преодолее своята притеснителност чак в гимназията, по – точно в часовете по театър. За кратко учи политология, преди да се прехвърли в „Джулиард“, където записва драматично изкуство. След като се дипломира, започва да играе в нощни клубове. Дебютира в телевизията през 1977 г. с участието си в “The Richard Pryor Show“. Стъпва в киното за първи път през 1980 г. във филма на Робърт Олтман „Popeye“. Две години по-късно участва в сериала „Mork & Mindy“ (1978), който му донася „Златен глобус“. Истинският му пробив в киното е с ролята на радиоводещ в „Добро утро, Виетнам“ на Бари Левинсън. Тази роля му носи и световна известност и номинация за „Оскар“.

В благодарствената си реч по случай наградата „Оскар“, която печели за участието си в „Добрият Уил Хънтинг“, той казва: „Преди всичко искам да благодаря на баща си, там горе. Мъжът, който, когато му казах, че искам да ставам актьор, каза: „Прекрасно. Само научи и някакъв друг занаят, в случай, че нещо се обърка. Заварчик, например“. Както на мнозина други, животът на актьора е изпъстрен с възходи и трудни моменти. Още през 70-те години на миналия век признава, че е пристрастен към кокаина. Не крие своите проблеми и дори публично се шегува с тях. Влиза в клиника за борба с наркоманиите и дълги години остава трезвен. През 2003 г. признава, че отново е пристрастен. Този път към алкохола.

Fox 2000 подготвяше продължение на хитовата комедия от 1993 г. „Мисис Даутфайър“, където се очакваше комикът да се завърне към легендарната си роля на г-жа Даутфайър.

Уилямс има три деца от два брака. Третата му съпруга Сюзан Шнайдер, за която се ожени през 2011 г., каза, че „е изгубила своя съпруг и най-добър приятел, а светът – един от най-обичаните актьори и едно от най-хубавите човешки същества“.

Изключително трудно е да се спреш само на десет филма, от творческия път на актьор като Робин Уилямс, но все пак, ето 10-те най-запомнящи се роли на Робин Уилямс, според „10-те най“.

1. „Мисис Даутфайър“, 1993

След развода си героят на Робин Уилямс губи работата си, а най-лошото, което го сполетява е, че съдът нарежда да вижда децата си само веднъж в седмицата. Той намира решение на този проблем като се преоблича като възрастна жена и става тяхна детегледачка. По този начин той може да е с тях всеки ден. Но това негово превъплъщение обаче води до непредвидими последствия и непредсказуеми неприятности.
Актьорът е удостоен със „Златен Глобус“ за участието си в комедията.

2. „Добрият Уил Хънтинг“, 1997

Американската драма „Добрият Уил Хънтинг“ е отличена с две награди „Оскар“ – за второстепенна мъжка роля (Робин Уилямс) и за оригинален сценарий (Мат Деймън и Бен Афлек), „Златен глобус“ за най-добър сценарий и специална награда на журито „Златна мечка“ на Берлинския филмов фестивал за изключителни постижения – на Мат Деймън.

3. „Добро утро, Виетнам“, 1987

Изобилстващ с комични изблици и наситен с най-големите хитове от 60-те години, филмът проследява щурите приключения на нестандартния диджей Кронауър (Робин Уилямс) в Сайгон сред един побъркан свят.
За участието си в лентата Робин е номиниран за „Оскар“ и печели „Златен Глобус“.

4. „Клетка за птици“, 1996

Във филма се разказва за двама хомосексуалисти, които притежават гей клуб и имат син на 20 години, който е резултат от краткотрайна връзка на единия от тях. Клубът носи името „Клетка за птици“. Синът има намерение да се жени. Момичето е дъщеря на сенатор от Републиканската партия и е отгледана в консервативно и традиционно семейство. Всички се опитват да скрият от сенатора и жена му, че родителите на момчето, чието име е Вал, са хомосексуалисти.

5. „Джуманджи“, 1995

Изключително забавен филм разказващ за 12-годишния Алън, който случайно се натъква на древната игра „Джуманджи“, но поради суровите правила на играта, той се оказва запратен в джунглата за 26 години. Призован отново от две хлапета, живеещи в бившата му къща и също открили „Джуманджи“, те са задължени да изиграят играта до край. Това ги въвежда в един фантастичен свят на опасни приключения, поставящи на изпитание не само физическите им, но и морални сили.

6. „Пач Адамс“, 1998

Робин Уилямс е в главната роля в „Пач Адамс“, затрогващ филм, който изтръгва сълзи от очите ти. Лента има 2 номинации за “Златен глобус“ – за най-добра комедия и главна мъжка роля в комедия – за Робин Уилямс, както и номинация за “Оскар“ за музика към комедия. Освен това актьорът получава за играта си и номинация от Американската комедийна асоциация.

7. „Двестагодишен човек“, 1999

Стремежът на човечеството да владее и управлява света с техника е с обратен знак за едно съвършено творение, чиято мечта е да бъде човек. Пътят към единствената мечта на едни робот – да бъде човек – е дълъг 200 години… Андрю (Робин Уилямс) е робот, програмиран за домашен прислужник и закупен точно навреме от семейство Мартин през 2005 година, когато прогресът на цивилизацията отчита сериозен регрес на нравствеността.

8. „Обществото на мъртвите поети“, 1989

Робин Уилямс прави незабравимо изпълнение, за което получава номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“, в един от най-завладяващите и подтикващи към размисъл холивудски филми. Той е в ролята на отдадения на професията учител по литература Джон Кийтинг, който в епохата на еднаквите прически и униформи замества мрачния конформизъм със стремежа към пълноценен живот, възкликвайки: „Carpe Diem, момчета! Уловете момента. Направете живота си необикновен!“

9. „Кралят на рибарите“, 1991

Филмът разказва историята на прочут радио водещ, който се опитва да намери изкупление като помага на бездомник (Уилямс), чийто живот е съсипал по невнимание. „Кралят на рибарите“ е сред основните заглавия на 64-тата церемония по връчване на наградите „Оскар“, с номинации за отличието в 5 категории, печелейки една статуетка в категорията за най-добра поддържаща женска роля. За участието си в лентата Робин Уилямс е удостоен със „Златен глобус“ в категорията за най-добър актьор в мюзикъл или комедия. Освен това той получава и поредната си номинация за „Оскар“.

10. „Аладин“, 1992

Анимационният филм „Аладин“ се появява по кината през 1992 година. Историята в него се базира на популярната приказка от „1001 нощ“, но много сюжетни елементи са добавени допълнително. Аниматорът Ерик Голдберг се вдъхновява от карикатури на Ал Хиршфелд, за да създаде джина, а глас на героя дава актьорът Робин Уилямс. За това си участие той печели наградата „Златен глобус“.

„Дадена ни е само една малка частица лудост. Не бива да я губим.“
Робин Уилямс

Коментари

коментар(а)

Подобни: R.I.P., кино