Ген. Шивиков се кандидатира за кмет на Карлово

2
Добави коментар
arbalet
arbalet

Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков влиза в надпреварата за кмет на Карлово като независим кандидат.

Това обяви самият той пред БНР, след като през април той бе принуден да подаде рапорт за напускане заради обвинение за злоупотреба със служебно положение – войници ремонтирали апартамента му.

Шивиков уточни, че са водени разговори, има създаден и инициативен комитет, който, обаче не е регистриран, тъй като Общинската избирателна комисия не е започнала работа.
Когато това стане факт, тогава вече ще излезем с официалната позиция, подчерта генералът.

Решението си да влезе в политиката той обясни като лично съображение, продиктувано от ситуацията с неговото отстраняване от ръководството на 61-ва Стрямска механизирана бригада и подкрепата, която е получил тогава. В негова защита в Карлово дори бяха проведени протести.

„Законът ми позволява да участвам в предизборната кампания като независим кандидат. Това е моето желание и дълбоко вътрешно убеждение. По силата на Закона за отбраната, ако реша да участвам в такъв вид избори, това може да стане само като независим кандидат“, добави Шивиков.

Той отрече с него да са водени разговори от страна на различни политически сили с цел да го привлекат за кандидат за кмет.

По повод коментарите, че „играе“ с настоящия кмет Емил Кабаиванов и целта е да отцепи гласове от останалите кандидати, които да му прелее на втори тур, Шивиков заяви:

„Не са водени никакви разговори да бъда едва ли не патерица на Кабаиванов, това са слухове и инсинуации. Нека да видим какво ще стане на първия тур“.

Самият Кабаиванов коментира по този повод преди дни:

„Навярно скоро ще се разбере какви са намеренията на ген. Шивиков. Аз лично нямам нужда някой да ми прелива гласове, ако изобщо се стигне до балотаж в нашата община, дори и от достоен български офицер като ген. Шивиков“.

След като генералът бе обвинен от прокуратурата, кметът се включи в подписката в негова защита и излезе на площада със събралите се карловци.

Любопитен факт е, че и Кабаиванов е клиент на прокуратурата. Преди дни настоящият чалник бе обвинен в умишлена безстопанственост, а още от пролетта срещу него бяха повдигнати обвинения за злоупотреба с доверие. Зам.-председателят на СДС заяви, че го атакуват заради местните избори и получи подкрепа от партията си.

Теодор Шойлеков (ГЕРБ) и Пламен Славов (БСП) са другите двама кандидати за кмет на община Карлово.

КС трябва да реши за достъпа до класифицирина информация

Обвиненията срещу ген. Димитър Шивиков предизвикаха намесата на управляващите, след като достъпът му до класифицирана информация беше отнет. Военният министър Николай Ненчев заяви, че заради един анонимен сигнал, може да бъде отстранен български офицер, премиерът Бойко Борисов също изрази недоволство от тази практика.

Президентът Росен Плевнелиев пък сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на разпоредби в Закона за защита на класифицираната информация и  в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Според държавния глава и върховен главнокомандващ всеки военен трябва да се ползва от закрилата на Конституцията и да се смята за невинен до доказване на противното в съда.