Империя в сянка

9
Добави коментар
borsi
borsi

През 1988 г. в малък офис 8 човека решават да изградят една по-добра компания за управление на инвестиции и активи

По-малко от 3 десетилетия по-късно, една империя в сянка и стояща извън светлината на прожекторите, управлява от скромен офис в Манхатън, колосално богатство в размер на $ 4.77 трилиона, превръщайки се в най-голямата компания в света, за управление на активи. През различни търговски и консултантски платформи на компанията се вливат над $ 14 трилиона – което е 5 % от всички финансови активи в света, а чрез своята платформа компанията държи под око около 7% от икономиката в целия свят. Днес фирми, институции и глобални правителства търсят за помощ компанията, когато срещнат големи финансови предизвикателства.

Подобно на някои японски финансови корпорации в компанията няма нито един мажоритарен акционер, като нейните акции са собственост на на институционални и индивидуални инвеститори, включително служители на самата компания и нейните основатели. При основаването Лорънс Финк (председател и главен изпълнителен директор) търси първоначално финансиране от The Blackstone Group LP чиито тогавашен изпълнителен директор вярва в способностите на Финк, въпреки, че в 1986 г. грешка в анализите на Финк, довежда до загуба от $ 100 милиона. Първоначално компанията е наречена Blackstone Financial Management, но в 1992 г. нейното име се сменя със сегашното BlackRock, Inc. Няколко години по-късно Blackstone едва ли съжаляват, че са дали шанс на Финк. През 1992 г. компанията управлява активи за $ 17 млрд, а в края на 1994 г., тази цифра е $ 53 млрд. Същата година компаниите се разделят, но първоначалния инвеститор запазва част от своя дял. През 1995 г. и част от съдружниците се разделят. Финк иска да споделят капитала със служителите си, но някои не са съгласни с тази идея и се отделят от компанията. BlackRock обаче продължава да се развива. В 1995 г. става дъщерно дружество на PNC Bank, но без да губи самостоятелното си управление, като поема управление на активи на фондове. Работата с банката открива нови възможности и компанията се разраства още повече. PNC също едва ли съжаляват за това, че са поели под крилото си мозъчния тръст. През 1998 г. дейности и взаимни фондове на PNC са слети в BlackRock, а компанията става публична през 1999 г. с цена $ 14 на акция. След 2000 г. започва поредица от сливания и придобивания които довеждат компанията до сегашния размер. Освен големи инвеститори, BlackRock консултира централни банки и финансови министерства, държавни фондове, пенсионносигурителни каси в САЩ, застрахователни компании и фондации. Чрез заеми и акции финансира компании, а на финансовия пазар няма почти нищо, в което да не участва. Според Хайке Бухтер, Лорънс Финк и неговите мениджъри дърпат нишки на огромна мрежа от компании по света. BlackRock, Inc. е главен акционер в големите американски банки, има значителни дялове в различни оръжейни, фармацефтични и петролни компании. Събрани заедно, фондовете на компанията са най-големият собственик на фирмите, представени в германския борсов индекс DAX и печелят всеки път, когато от конвейрите на германските автомобилни концерни слизат готови автомобили, когато миньорите в Южна Америка добиват руда или когато американски учени разработят нови медикаменти.

През май 2009 г. американското правителство се обръща към компанията за справяне с последиците от финансовата криза и поверява на BlackRock управлението на токсични ипотечни активи, а компанията благодарение на точните си анализи оказва неоценими услуги на администрацията на Обама, в едни от най-трудните за Америка времена. В 2011 г. тогавашното гръцко правителство също моли компанията за помощ, за да успее да се справи с проблемните гръцки банки.