КНДР в пълна бойна готовност за сблъсък с Южна Корея

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Ким Чен Ун е наредил войските по границата да изпаднат в пълна бойна готовност

Напрежението между Северна и Южна Корея ескалира, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун е издал заповед войските по границата да преминат в режим на пълна бойна готовност за настъпление, предават световните агенции.

„Ким Чен Ун издаде заповед като върховен главнокомандващ на Корейската народна армия (KPA), предните фронтови подразделения на KPA да преминат към боен режим, за да бъдат напълно готови за започването на изненадващи операции“, съобщава севернокорейската държавна медия.

От 5 часа следобед в петък (08,30 универсално време) севернокорейските фронтови подразделения ще се намират в „състояние на война“, се казва още в съобщението.

Причината за конфликта

Отношенията между двете държави на Корейския полуостров се влошиха рязко, след като на 4 август двама южнокорейски военнослужещи се натъкнаха на мина. 

Най-вероятно тя е била поставена от войници на КНДР, незаконно проникнали на територията на южната държава. В отговор правителството на Южна Корея за пръв път от 11 години възобнови пропагандната кампания на границата с КНДР: включи мощни говорители, които разказват на севернокорейските граждани за престъпленията на режима на Ким Чен Ун.

Отговорът на КНДР беше артилерийски обстрел по позициите на военните от Южна Корея, на който беше отвърнато след което те откриха ответен огън. Въпреки че мина без жертви и разрушения, престрелката може да има дълготрайни последици, пише „Коммерсант“.

Американски учения в близост до КНДР

Още една сериозна причина за севернокорейското раздразнение станаха съвместните учения на САЩ и Южна Корея Ulchi Freedom Guardian, започнали на 17 август. В маневрите, целта на които е отработването на реакция на военен удар от страна на КНДР, участват 50 хил. южнокорейски и 30 хил. американски военни. Пхенян прецени ученията като „репетиция за инвазия“.

Източник: в. „Сега“