Лекари отказват помощ на бездомник, умиращ на улицата

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

От 5 дни мъжът е в безпомощно състояние с огромни екземи по краката

От два дни Спешна помощ в София отказва да прегледа бездомен мъж, който е в тежко състояние. Мъжът се намира в района ул. Цар Иван Асен II и продължава да седи там и при днешните дъждове, съобщава OFFnews.

Вече пет дни мъжът е в безпомощно състояние, неподвижен, с огромни кървави екземи по краката, като заедно с това има и проблеми с отделителната система. По-късно стана ясно, че човекът е бежанец от Либия.

„Добри хора са му дали нещо като матрак или остатък от диван и нещо да се завие. Други хора му носят вода и храна. Човекът е във видимо безпомощно състояние“, разказва Ясен Койчев, който е алармирал за случая.

По негови думи хора от квартала решили да се обадят на телефон 112, за да потърсят лекарска помощ на мъжа. 

След първия подаден сигнал в 18,05 часа вчера не последвало нищо. Затова Койчев решил да се обадят пак днес, това станало в 10,15 часа.

„Прехвърлиха ме към Спешна помощ там ми се накараха и ми заявиха „Абе та вие мислите ли че тоя има здравна осигуровка, а и коя болница ще го вземе?! Това не е в моята компетенция“. След около час, действително се е появила линейка, но са си взели по кафе и си заминали“, разказва още той.

Според чл. 3 от Наредбата за оказване на спешна медицинска помощ всички лечебни заведения оказват необходимия обем от спешна медицинска помощ на всяко лице, нуждаещо се от такава, независимо от неговото гражданство, местожителство и лечебно-осигурителен статут.

Наскоро по подобен начин шефът на болницата в Русе д-р Иван Стоянов се престори на бездомник със симптоми на инфаркт и бе принуден да чака повече от 40 минути, преди сестра да дойде до вратата на спешната помою и да го заведе за преглед. 

Източник: OFFnews