Македония използва сълзотворен газ срещу мигранти

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

Македонската полиция е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне хилядите мигранти, опитващи се да прекосят границата с Гърция, съобщава британската телевизия BBC.

Това се случва ден след като страната обяви извънредно положение в два гранични региона заради стичащите се чужденци, някои от които са от Близкия Изток.

Мнозина са прекарали нощта по южната граница на Македония и са се опитали да преминат през полицията на сутринта.

Страната се превърна в транзитен пункт за голям брой мигранти, опитващи се да достигнат до северните страни-членки на ЕС. Около 44 000 души са прекосили Македония през последните 2 месеца, смятат властите.

Поне 5-има са били ранени в сблъсъците на границата с Гърция. 18-годишен сириец разказва пред Reuters, че е успял да премине в Македония през нощта, но други са били заловени и върнати в Гърция. „Бягах бързо и се измъкнах”, казва той. „Заловиха брат ми и повечето от останалите и ги върнаха обратно в Гърция”, продължава мъжът. 

През последните седмици в Гевгели цари хаос. Хора се опитват да се покатерят върху влакове, пътуващи на север. Освен за там, Македония обяви извънредно положение и в Куманово, където мигрантите се опитват да преминат в Сърбия – следващата им спирка на път към Унгария, която е част от ЕС.

Само през януари в Гърция са пристигнали близо 160 000 бежанци, информират от ООН. 50 000 от бежанците са там от последния месец. От южната ни съседка изразиха опасения, че всички мигранти ще останат блокирани в нея, ако Македония затвори границите си.

Опитващите се да достигнат до Западна и Северна Европа идват от Близкия Изток, Африка и Азия, но мнозина от пристигналите в Македония бягат от конфликта в Сирия.