Какви видове макетни ножове има и за какво се използват? | Glog.info

1
Добави коментар
magnit
magnit

Макетните ножчета са малки, леки и удобни. Те се характеризират с изключителна острота, а различните видове, могат да намерят широко приложение във вашите проекти.

Някои от основните видове ножове, които се отнасят към най-често употребяваните, са макетните ножове с чупеща се, режеща пластина, ротационни ножчета, специални ножове, хоби-арт ножове, скрапери, ножици и макетни ножчета Safety.

Ротационни ножове – те са малки и удобни ръчни инструменти,  характеризиращи се с лекота и острота. Съществуват различни видове и размери ротационни ножове. Хубавото е, че въпреки тяхната острота, те разполагат с предпазител, който при спазване на съответни изисквания за експлоатация защитава ръката, с която го използвате от възможно порязване. Е, това не се отнася за всички марки, но ротационни ножове OLFA разполагат с такива предпазители.

Ротационните ножове намират широко приложение в шивачеството, производство на юргани, при прекрояването на облекло, при създаването на фигури от хартия и при създаването и използването на аксесоари за дома. В тези дейности, този тип ножчета са неизменен партньор при рязане и/или оформяне на различни фигури. Но разбира се, това са само част от приложенията на ротационните ножове.

Обикновените макетни ножчета са най-използваният вид режещи инструменти, най-вече заради тяхната универсалност. Предлагат се в различни размери, а продуктите на OLFA са с ергономични дръжки и гарантирана здравина. Могат да се използват за обикновено праволинейно рязане на предмети. Без проблем се справят с прецизно рязане на хартия и оформяне на фигури, а също така са и чудесен помощник при рязане на по-твърди материали, като картон, балатум и други подобни материали. Макетните ножове с чупеща се режеща пластина са и най-удобни за праволинейно рязане и под прав ъгъл.

Що се отнася до макетните ножове Safety, при тях се предлагат и модели с назъбена, режеща пластина, подходяща за специфични разрязвания.

Ножиците също се отнасят към макетните аксесоари, Те са удобни за най-различни дейности и позволяват по-удобно рязане и обработка на някои материали, като в някои случаи са по-точни, дори и от стандартните, или ротационни макетни ножчета.

Източник: OLFA.bg