Правилата на живота на столетниците в Куба

2
170
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

Почти всеки от нас иска да живее колкото се може повече. Ще ни се удаде ли обаче да излъжем времето и да си подарим допълнителни години живот, но да бъдем здрави, дейни и с бистър ум?

В Куба, островът на свободата, вече над половин век хората живеят в условията на социализъм и се радват на безплатно образование, медицина и пенсионно обслужване. Въпреки, че част от продуктите в Куба се получават с купони, най-хубавите са отредени за децата и възрастните, които са на особена почит.

Дългият живот обаче, е заслуга на самите дълголетници. Те създават благоприятни условия около себе си за своя организъм. Имат силен характер, чувство за хумор, положителна настройка и любов към живота. Редовно се занимават с физически дейност и са благодарни за всичко, което са имат.

Както ще видите във филма по-долу, в Куба няма старчески домове, а т. нар. градини за възрастни. Главната задача на тези центрове е да не останат хората насаме със старостта си. Правят се редовни посещения на лекари и учените-гериатри. Хората се хранят 4 пъти на ден предимно с плодове и зеленчуци. Провежда се тренировка на паметта и умствените способности, има занятия по ръкоделие и редовните физически упражнения.

Дълголетниците споделят, че трябва да сме спокойни, да вярваме в доброто и да не стоим без работа. Да не правим на никого нищо лошо, да помагаме на тези, на които можем, да не са държим лошо с никого. Най-важното е да мислим какво правим и всичко ще се нареди. Важно е да сме самостоятелни, да се грижим сами за себе си.

Достъпната медицина е гордост за Куба. Има специална програма за грижа за възрастните хора. Дори най-сложната операция се прави своевременно и безплатно. Веднъж в годината всички пенсионери минават изследвания. Навярно това са предпоставките, че на 100 000 кубинци има 32 столетника.

И така, главните правила за дълъг и пълноценен живот (освен гените и околната среда) са:
1. Положителна настройка.
2. Запазване на физическата дейност и здравословен начин на живот.
3. Редовни медицински прегледи.
4. Ниско равнище на напрежение.
5. Близки отношения в семейството, съседите, приятелите, да се избягва самотата.

Приятно гледане: