Защо четенето е полезно?

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Знанията не са единственото нещо, което могат да ни дадат книгите. Различни изследвания извеждат още редица ползи от редовното четене:

1. Хората, които четат са по-активни във всяка сфера на живота. Те имат изявена гражданска позиция, по-вероятно е да гласуват, както и да спортуват редовно, според проучване на National Endowment for the Arts.

2. Намалява стреса и подвига настроението. Книгата ни помага да се откъснем от ежедневието и да забравим за налегналите ни трудности и притеснения. Проучванията сочат, че само 6 минути четене може да намали нивата на стрес с 68%. Анкета в Англия пък установява, че четенето на любимата книга или списание действа успокоително на 63% от запитаните. 

3. Действа вдъхновяващо.  Проучване на Dartmouth College и Ohio State University установява, че вдъхновението от литературни герои може да промени ежедневното поведение на читателя или да го мотивира към нови подвизи. Съпреживяването в книгата е много по-силно, тъй като читателят се поставя на мястото на героя, докато при филмите той е просто в ролята на зрител, посочват учените.

4. Подобрява паметта и концентрацията. Четенето е своеобразна гимнастика за ума. Всеки път, когато четем, стремейки се да запомним фактите, за да следим историята, ние тренираме „мускулите на паметта“. А за да направим това, трябва да се концентрираме. Освен това, когато четем имаме възможност да направим пауза, да се замислим, да достигнем до прозрение… Това е по-трудно, когато гледаме или слушаме нещо, обясняват учени от Tufts University.  

5. Развива аналитичното и критично мислене. Четенето ни помага да мислим по-аналитично, категорични са Ан Кънингам и Кейт Станович в статията „What Reading Does For The Mind“.

6. Обогатява речника. Колкото повече книги четем, толкова повече нови думи откриваме. И много от тях стават част от нашия речник. 

7. Подобрява уменията за писане. Четейки, ние подсъзнателно овладяваме умения за изразяване на автора. Освен това, обогатявайки речника си, мисълта ни тече много по-леко и много по-лесно изразяваме мислите си писмено.

8. Помага да разбираме хората. Запознавайки се с различни персонажи, ситуации и гледни точки, ние добиваме „опит“, който ни помага да разбираме по-лесно хората, тяхното поведение и да погледнем от друг ъгъл на нещата.

9. Хората, които редовно четат, имат по-голям шанс да напреднат в живота и кариерата. „Четенето отваря врати и прави живота по-лесен, независимо какво четете. Нещо повече – четеното наистина е в състояние да ви накара да се почувствате по-добре“, казва Хонър Уилсън-Флетчър, директор на National Year of Reading.