Панагюрище каза не на „Лафка“

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ureport

Панагюрище каза не на „Лафка“

Общинските съветници в Панагюрище отхвърлиха оферта за инвестиции – поставяне на павилиони от веригата за вестници, печатни издания и пакетирани и бързооборотни стоки „Лафка“, предаде БНР, като не назова името на веригата.

Предложението на „Табак Маркет“ АД е от 2014 г. Но след обсъждане в постоянните комисии „Териториално и селищно устройство“ и „Бюджет и икономика на общината“ на 3 август съветниците са решили да откажат – с цел защита интересите на малкия местен бизнес.

„Нямаме интерес от подобно сътрудничество. Още миналата година собствениците на търговски обекти, които точно това продават – вестници, цигари, дребни пакетирани стоки, написаха писмо до Общинския съвет, че една такава верига би заглушила техния бизнес. Това са около 20 човека, които с това си изхранват прехраната“, обясни председателят на Общинския съвет Станимир Велчев.

Офертата е била за поставяне на три павилиона, в които да се предлагат печатни издания, пакетирани стоки и др. Те са обещали да наемат по минимум двама служители в търговски обект – общо 6 работни места. Както и да осигурят добри условия на труд в павилиона, тъй като щял да бъде изграден от съвременни материали, да има климатизация и оптимално оформление на интериора и екстериора.

Сред общините, отказали схемата за поставяне на павилиони, са и Ловеч и Златица, но като цяло се броят на пръсти. Въпреки решението в Ловеч павилион на веригата е поставен до сградата на жп гарата – на терен, сптопанисван от БДЖ.

Още по време на първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов започна експанцията на веригата, свързвана с ДПС и Делян Пеевски. А в последните две години „Лафка“ успя да завземе големите градове, въпреки съпротивата на местни търговци, и вече има над 700 обекта в цялата страна. Това е най-голямата верига у нас за продажба на такъв тип стоки.

Схемата за разрастване на компанията беше да вземе атрактивни общински терени чрез търг на високи цени, след което искаше или актуализиране на наема или смяна на местоположението.

В София например Lafka се отказа от два обекта в станцията на метрото при НДК заради прекалено високия наем от 50- 60 евро/кв.м, с който спечели търга при средно 14-15 евро/кв.м за обекти на същата локация.

бизнес, бизнес модел, верига, инвестиции, Лафка, Ловеч, местна власт, общини, общински съвет, отказ, Панагюрище, решение, София