Полицията в Унгария използва сълзотворен газ срещу бежанци на границата

2
Добави коментар
arbalet
arbalet

Полицията в Унгария е използвала сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращи бежанци край границата на страната със Сърбия, съобщава BBC.

Протестът е избухнал в пренаселен лагер за имигранти в пограничния град Росжке. По-рано тази седмица Унгария обяви, че обмисля да използва армията си, за да се справи с имиграционния натиск.

Размириците са били предизвикани от отказа на бежанците да им бъдат свалени пръстови отпечатъци. Имигрантите се опасяват, че това би означавало, че ще трябва да останат в Унгария, макар че повечето от тях са се били запътили към съседна Германия.

Властите в Унгария заявиха, че рекорден брой имигранти – повече от 2500 – са влезли в страната само във вторник. По официални данни тази година близо 140 000 души са преминали границата със Сърбия.

Унгария вече изгражда 175-километрова ограда по границата си със Сърбия в опит да спре потока от хора. От полицията заявиха, че ще изпратят 2100 полицаи подкрепление на границата със Сърбия, за да помогнат за справяне със засиления имигрантски поток, съобщи „Ройтерс“.

Според полицията подкреплението, включващо 2106 служители на реда, оборудвани с хеликоптери, коне и кучета, ще бъде разположено на границата от 5 септември.