Актуално – Кредитните длъжници с нов шанс – Бързи кредити, Кредити онлайн, Заеми, Кредитни карти и Автокаско

1
Добави коментар
deyan.petkin
deyan.petkin

Да се въведе абсолютен 10-годишен срок на давност, след изтичането на който всички необезпечени задължения по кредитите на гражданите да се погасяват, предвиждат промени в Закона за задълженията и договорите, внесени в парламента от депутати от ГЕРБ. Изключение ще има само, когато задължението по кредита е отсрочено или разсрочено. Новият ред за погасяване на дълговете по давност няма да се прилага за едноличните търговци. Депутатите предлагат промените в закона да влязат в сила шест месеца след обнародването им в Държавен вестник.

В последните години има редица случаи на изпълнителни производства срещу граждани, които продължават над 10 години, а в някои случаи и над 15 години, гласят мотивите към проекта. През цялото това време на длъжника се начисляват лихви, такси и разноски, които в повечето случаи многократно превишават самата главница на кредитите, посочват депутатите. Изпълнителните производства могат да продължат до безкрайност, въпреки че длъжникът е загубил голяма част или цялото си имущество и няма възможност да изплати този кредит. Съгласно действащото законодателство при смърт на длъжника събирането на кредитите се насочва срещу неговите наследници. В българските закони има добра процедура за обявяване на фалит на търговци, но не и на граждани.

Липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси кредитите си, да започне процедура по фалит, гласят мотивите. В Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е въведен 10-годишен давностен срок за погасяване на всички задължения на фирми и граждани към бюджета. Сега депутатите предлагат да се прилага един и същи режим за погасяване по давност на всички задължения на гражданите. Това ще им даде шанс да започнат на чисто и да градят своята семейна икономика, гласят мотивите на депутатите.

Източник: Стандарт