Лос Анджелис

4
Добави коментар
rositsaraicheva
rositsaraicheva

КАРТА

Лос Анджелис е създаден като селище през далечната 1781 г., когато Калифорния била испанска. След 1820 г. за кратко господари тук били мексиканците и едва през 1848 г. над Лос Анджелис бил издигнат американският флаг. Към града започнал да се стича поток от търсачи на щастие, привлечени от откритите по тези места златни залежи.

The California Gold Rush

 

През 1870 г. населението било 5000 души, повечето испански произход. Треската за злато била вече отминала, но потокът от преселници не секвал. Китайските работници също се придвижвали насам заедно със завършването на трансконтиненталната жп линия. Външният вид на селището започнал да се променя. Хората започнали да забогатяват и преуспяват не само поради жълтия метал, но и в други икономически области като недвижимото имущество, търговията, земеделието и петрола.

Когато през 1900-1918 г. Лос Анджелес започнал а се превръща в метрополис, транспортът излязъл на преден план. По улиците се срещали всякакъв вид коли, движени от коне, електрически тролеи и автомобили. В сърцевината на града задръстването на движението започнало да се превръща в проблем. И още тогава жителите на Лос Анджелис забелязали да надвисват над града първите следи от смог.

Los Angeles In The 1940s

С влизането в новия век населението надхвърлило 100 000 жители и до 1910 г. достигнало повече от 300 000.

Лос Анджелис нито за миг не спрял да се разраства и развива и днес той е все още движещ се напред град, с многообразен живот и непрекъснато променящ се облик.

Downtown Los Angeles

Лос Анджелис ( накратко LA) е много повече от бели плажове, хълмисти възвишения и кино индустрия. Той е един блян, магнит за хилядите мечтатели от малкия град и за търсачите на силни усещания. Място, където животът препуска на бързи обороти и всеки го живее по своему, без да се натрапва на околните и без да се интересува как те живеят своя. Лос Анджелис ни е дал Куентин Тарантино и Джим Морисън; скейтбординга и гангстерския рап; пластичната хирургия и ластичните джинси; тук творят талантливи актьори, сценаристи и режисьори; в този град по най-осезаем начин се усеща симбиозата между източната мъдрост и западния начин на живот.

Los Angeles Skyline

„Градът на ангелите”, както го наричат, е най-населеният град в Калифорния и вторият по население в Съединените щати. В окръг Лос Анджелис, чийто център е градът живеят над 18 млн. души от всички краища на света.

Лос Анджелис се намира в Южна Калифорния и е заобиколен от обширни планински вериги, долини и гори. По бреговете на Тихия океан се простират красиви плажове, а в близост до града има дори пустиня.

Градът е разделен на над 80 райони и квартали, много от които са били отделни общности, но постепенно са се сляли с мегаполиса.

Woodland Hills – San Fernando Valley

В по-широк смисъл, Лос Анджелис се дели на Downtown – централна част, Eastside – Източен LA, Harbor area – районът около пристанището, което е и най-голямото в САЩ, Hollywood – мястото, където са се произвеждали филмите (в наши дни по-голямата част от киноиндустрията е изнесена от Холивуд), San Fernando Valley – Долината Сан Фернандо северозападно от Downtown, South Los Angelis – Южен Лос Анджелис, Westside – между Downtown и океана и Wilshire – източно от Уестсайд.

Южна Калифорния е зона със субтропичен, средиземноморски климат, благодарение на Тихия Океан. Планинските вериги, които заобикалят Лос Анджелис действат като буфер срещу екстремните летни горещини и зимните студове, идващи откъм пустинните плата. Пасадина и Долината Сан Фернандо са значително по-топли от Бевърли Хилс и Холивуд, докато по крайбрежните райони се усеща доста сериозно захлаждане.

От ноември до май дните са слънчеви, а въздухът е свеж и обичайният смог над Лос Анджелис почти не се усеща. От декември до април е дъждовният сезон, но бурите обикновено са кратки, а след тях небето става кристално чисто.

Beverly Hills-Rodeo Drive

Ако имате само един ден в Лос Анджелис, непременно трябва да посетите Бевърли Хилс. Обичан и мразен, той демонстрира по категоричен начин огромните мащаби на богатсво и излишък, в които се къпят милионери и филмови звезди. Тук сред палмите на Родео Драйв се намират едни от най-скъпите бутици и ресторанти в града.

Само на няколко минути от Бевърли Хилс се намира богаташкият квартал Бел Еър. В неговите резиденции живеят предимно филмови звезди и хора от развлекателната индустрия.

Друг богат жилищен район е Брентууд, западно от Бевърли Хилс. Тук се намира и световно известният Център Гети, дом на едноименния музей на изкуството. Музеят Гети посреща по 1,3 млн. посетители годишно, което го прави един от най-посещаваните музеи в САЩ.

Century City with LA in the background

На няколко пресечки западно от бул. Санта Моника е Сенчъри Сити. Ако в Бевърли Хилс парите се харчат, то Сенчъри Сити е мястото, където те се правят. Този район със стъклени офис сгради е дом на фирми от развлекателната индустрия, включително две от ключовите за Холивуд агенции за набиране на таланти – CAA и ICM, адвокатски кантори и инвестиционни посредници. Тук се намира и прочутото „Авеню на звездите”, една от главните улици в Сенчъри Сити.

Западен Холивуд е кварталът с най-много нощни клубове и барове, мястото за забавления и нощен живот на Лос Анджелис. Тук е Сънсет Стрип – част от Сънсет Булевард , където са съсредоточени най-известните нощните заведения като Trocadero, the Mocambo, и Ciro’s.

West Hollywood, CA

Западен Холивуд се очертава като един от най-прогресиращите райони в Южна Калифорния. Също така е и един от най-толерантните към хората с различна сексуална ориентация. Почти 1/3 от населението на Западен Холивуд се състои от гейове и лесбийки. Техният ежегоден гей парад е един от най-големите в САЩ.

Участъкът от Уилшайър булевард, източно от Феърфакс Авеню е известен като Museum Row. Тук се намират пет интересни музея, които си заслужават да се посетят, а само на няколко пресечки е историческият Фермерски пазар (Farmers Market).

Farmers Market

Farmers Market е отворен през юли 1934 г., когато група фермери паркирали своите камиони на ъгъла на Трета улица и Феърфакс и започнали да продават продукцията си директно от каросериите.

Farmers Market

 

Пазарът бързо станал популярен и само няколко месеца след отварянето му търговците и фермерите се сдобили с постоянни сергии, а други предприемчиви бизнесмени отворили универсални магазини, ресторанти, бакалии и ателиета за различни услуги. Днес Farmers Market е любимо място на жителите на LA и гостите на града, където могат да напазаруват, да закусят обилно или просто да се срещнат с приятели.

Уестууд е разположен между Сенчъри Сити и Брентууд и е известен най-вече като дом на Калифорнийския университет.

University of California, Los Angeles, Royce Hall

Кампусът на учебното заведение се състои от впечатляващи сгради и голяма 7 акра ботаническа градина, където се отглеждат над 5000 вида растения от цял свят.

Downtown Los Angelis

Downtown (Центърът) е сърцето на Лос Анджелис. Ако предприемете разходка из различните квартали на Downtown – Chinatown, Little Tokyo, и El Pueblo de Los Angeles – ще останете очаровани от невероятната смесица на звуци, вкусове и пейзажи.

Los Angeles Chinatown

 

Опитайте печена патица в Китайския квартал, сладкиш от червен боб в Малко Токио или мариновани кактуси на Olvera Street. Непременно минете през Grand Central Market, където сергиите са отрупани със свежа местна продукция и домашно приготвена храна, например tamales или пък маслинов хляб.

Downtown Los Angeles at Night

Любителите на изкуството и архитектурата могат да видят една от най-важните колекции от модерни произведения в Музея на съвременното изкуство (MOCA), както и концертната зала Walt Disney Concert Hall или геометрично конструираната Cathedral of Our Lady for the Angels.

В историческия район на Downtown е прочутият Бродуей – от началото на 19 век до средата на 20 век са „Златните години на Бродуей”. Тогава тук са се намирали най-добрите магазини и най-луксозните театри и киносалони в света.

Холивуд е един от най-големите и оживени райони на Лос Анджелис.

Hollywood Blvd

 

На хълмовете, северно от Франклин Авеню са построени едни от най-удивителните милионерски домове; в равнините под булевардите Сънсет и Санта Моника са пръснати класическите холивудски бунгала, където преди време пребивавали служители от кино индустрията. Единственото голямо студио, което все още се намира в Холивуд е Парамаунт. Уорнър Брос, Дисни и Юнивърсъл студиос са на север в Бърбанк и Юнивърсъл сити.

Hollywood sign on Beachwood Canyon Drive

В Долината Сан Фернандо е разположено предградието Северен Холивуд , а на изток е Лос Фелиз с Грифит Парк и модерното Върмонт Авеню. Отвъд тях се намират Силвър Лейк и Ехо Парк.

Echo Park Lake in Los Angeles

Плажовете на Лос Анджелис са задължителна и неразделна част от пейзажа на Южна Калифорния. Ограждайки като арка залива на Санта Моника, привлекателните общества на Малибу, Санта Моника и Венис предлагат изключително разнообразни гледки, които варират от ексцентрични милионерски резиденции през обикновени градски квартали до луксозни бохемски бунгала.

Sanata Monica Beach

 

Продължавайки на юг към трите плажни района на Лос Анджелис – Манхатън Бийч, Хермоза и Редондо, пейзажът се променя и луксозната обстановка отстъпва място на средностатистически работнически предградия, но в центъра на събитията остава пясъкът, който е и главната цел на посетителите.

Redondo Beach Pier by Mike Hope

Общото между тези, иначе толкова различни места е чистият въздух, мекият климат, ужасният трафик и разбира се желанието да се забавляваш под лъчите на силното калифорнийско слънце.

Източници: „Америка – дневник на пътешественика“ от Владислав Михайлов (за въведението), Снимки: http://ecosalon.com/, http://hermosaman.com/, google