One Dance Week поставя Пловдив сред танцовите столици в Европа

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Носители на големите световни награди за танц провокират тази есен публиката в бъдещата европейска столица на културата

Пловдив е домакин на осмото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance Week (17 октомври-1 ноември). Тазгодишната селекция представя общо девет спектакъла на световноизвестни артисти, които чертаят посоките в тази област на сценичните изкуства.

Програмата включва някои от най-интересните танцови трупи и хореографи, които трябва да демонстрират различията и многообразието на идеите за танц в момента. Сред тях са трупата Daniel Abreu (Испания), чешкото театрално студио Farm in the Cave, хореографът Раймунд Хог – изпълнител, писател, теоретик и драматург в театъра на легендарната Пина Бауш, провокативният и ексцентричен нюйоркчанин Тражал Харел, Филип Сер и неговата трупа от Швейцария, френската трупа MPTA, известна със специфичната си естетиката, смесваща театрални, танцови и циркови техники, както и две млади звезди от Корея: Кил Сео Янг и Ким Джаесеунг.

Билетите за всички спектакли са вече в продажба и могат да бъдат закупени в мрежата на „Ивентим“ на цена 10 лв.

И тази година One Dance Week ще постави публиката си в турбулентната зона на пресичащи се емоции и гледни точки, обещават организаторите. Основната линия, която тазгодишната селекция следва, е нетърпимостта на съвременния танц към „нормалността“, към всички установени норми и модели на живеене, мислене, поведение и възприемане.

Представленията, макар и дело на артисти от три различни континента, ще си „играят“ с разбиранията ни за „нормално“, като ни провокират да излезем от сферата си на комфорт и да погледнем с различен критически подход към света. 

Програмата, както винаги, е структурирана в няколко модули, които обхващат различните аспекти на правене и възприемане на съвременните изпълнителски изкуства. Тази година съпътстващата програма, която е със свободен вход, включва танцови уъркшопи за професионалисти и студенти, професионални уъркшопи за сценичен светлинен дизайн, танцови ателиета за деца от различни възрасти.

Панорама на филми с танцов сюжет ще демонстрира гения на световноизвестни артисти и шедьоври, белязали историята и настоящето на жанра. Предвидена е и поредица от срещи и разговори на живо с участнци от международната програма.

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс One Dance Week се организира от фондация „Едно“ за култура и изкуства в подкрепа на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата, и в партньорство с Община Пловдив и фондация „Америка за България“.

One Dance Week благодари за финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Националния институт за изпълнителски изкуства и музика на Испания (INAEM), „Институт Сервантес“ – София, посолствата на САЩ и Кралство Испания у нас, „Гьоте институт“, Чешкия център, Министерството на културата, Международния фестивал за хореография в Сеул.

One Dance Week е част от „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ).

One Dance Week започва съществуването си през 2008 г., като първоначално се случва в София под наименованието Sofia Dance Week. 

Следвайки генералните политики за децентрализация на културния живот, екипът на форума предприема смелата и вдъхновяваща стъпка встрани от центъра, за да подкрепи кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа 2019, вече станала факт. След седем успешни издания фестивалът съумява да създаде своя публика и да се превърне в марка за сигурно артистично качество.

Източник: One Dance Week