Барби срещу клишетата в „Инстаграм“

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Проектът Socality Barbie ни дава възможност да видим куклата като истинска жена с профил в платформата за споделяне на снимки

Близо шест десетилетия след създаването си Барби се е превърнала в нарицателно за клиширана блондинка с неестествена физика и кукленско лице – модел на подражание за подрастващите момичета и кошмар за родителите им.

Фотогалерия: Момичето Барби

Но как ли би изглеждала Барби, ако беше истинска жена с профил в „Инстаграм“? Щеше да ни показва как се води автентичен, неподправен живот по северното крайбрежие на Тихия океан, да пътешества, да пие кафе и да се изживява като икона на социалните мрежи.

Такава е Барби в неофициалния си „Инстаграм“ профил Socality Barbie. Негов автор е сватбена фотографка от Портланд, щата Орегон, която предпочита да запази анонимност.

За вдъхновение й служат хората, използващи хаштага liveauthentic – чийто „неподправен и автентичен живот“ в снимки всъщност изглежда клиширан и еднообразен.

Ако се комплексирате, че не пътешествате и не пиете артистично приготвени кафета – като „истинската“ Барби, – може да възприемете нейния профил и като урок по присъствие в „Инстаграм“.

Признаваме – нейните правила за „автентичен“ живот в социалната мрежа са клишета, но това не ги прави по-малко ефектни:

– Демонстрирайте, че имате приятели;

– Всяко кафе, което седнете да изпиете в скъпо заведение, е инвестиция в поне една снимка за профила ви;

– Снимайте се до всяка селска и природна забележителност;

– След като веднъж сте дали на света да разбере колко сте красив(а), не е задължително да показвате лицето си;

– Не е задължително и да сте в центъра на кадъра – асиметрията се цени особено много;

– Допустими са всякакви визуални ефекти, например цветен пушек, мъгла или прах. В употреба влизат дори размазани снимки, които не са на фокус.

Фотогалерия: Барби през годините