Мат Деймън се завръща като Джейсън Борн

1
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Петият филм от поредицата за героя, станал по-популярен от Джеймс Бонд, се снима в Гърция

Мат Деймън се завръща, за да играе за четвърти път наемника със свръхспособности Джейсън Борн. Продуцентът Франк Маршъл вече разпространи и първия кадър от снимачната площадка в Гърция, който показва Мат Деймън в обичайната за героя му върхова форма. Снимките се очаква да приключат в Лас Вегас, а премиерната дата е 29 юли 2016 г.

Режисьор отново е Пол Грийнграс, който е и съсценарист заедно с носителя на „Оскар“ Деймън („Добрият Уил Хънтинг“) и Кристофър Рус. За основа на сюжета продължават да служат книгите от бащата на трилъра Робърт Лъдлъм.

Във филма се завръща и Джулия Стайлс в ролята на Ники, но главната героиня този път се играе от нашумялата Алисия Викандер („Ex Machina: Бог от машината“, „Седмият син“, „Момичето от Дания“, „Повелителят на кухнята“). Участват още Томи Лий Джоунс като агент на ЦРУ и французинът Венсан Касел, който се превъплъщава в основния злодей.

По думите на Мат Деймън, който в „Наследството на Борн“ (2012) беше заменен от Джеръми Ренър, сюжетът на петия „Борн“ се върти около последиците от случая с Едуард Сноудън и изтичането на информация от ЦРУ.

Пред „Бъзфийд“ актьорът споделя, че този път филмът „показва Европа, стегната в обръча на рестриктивните мерки за финансови икономии, и светът след скандала с разкритията на Сноудън свят… Текат всякакви дискусии за шпионирането, гражданските права и естеството на демокрацията“.

Деймън се сне за първи път в тази роля за „Самоличността на Борн“ (2002), а Пол Грийнграс го режисира в „Превъзходството на Борн“ (2004) и „Ултиматумът на Борн“ (2007). Самият Сноудън междувременно също стана герой на игрален филм, заснет от режисьора Оливър Стоун.