Висящи рафтове с въже – Направи си сам – Ремонти строителни и довършителни дейност за дома и офиса

1
Добави коментар
vaklinov
vaklinov

Ето една идея, която може да ви свърши чудесна работа и в същото време да запълни някой празен, неизползваем ъгъл у дома. С какво ни печели този проект? Лесен е за направа, не се налага да пробивате много отвори в стените, за да закрепите рафта.

Нека започнем с нужните материали за изработката на тези приятни висящи рафтчета.

Необходими материали:

– дрелка, бормашина или преса – свредло 1.58 см (или повече, в зависимост от дебелината на въжето) – дебело въже по избор – здрави ножици – дърводелска стяга (клампи) – 2 или повече броя – боя – четка – 2 правоъгълни парчета шперплат

Инструкции за изработка на рафтовете:

1. Пригответе дървените плоскости. Двете правоъгълни парчета шперплат, които ще използвате, трябва да са еднакви по размер. Отрежете ги в нужните размери като използвате инструменти у дома, или пък ги занесете при дърводелец или в голям магазин за битови потреби, където могат да ви ги оразмерят и отрежат. Шлайфайте и загладете ъглите с шкурка, ако е нужно.

2. Сложете двете парчета шперплат с еднакви размери едно върху друго. Захванете ги стабилно с дърводелските клампи.

3. След като ги закрепите, е време да пробиете нужните отвори в дървените плоскости. Отворите трябва да са достатъчно големи, за да премине през тях избраното от вас въже. Те трябва да съвпадат идеално. Ако ви е трудно да пробиете двете плоскости наведнъж или има някаква пречка за това, разчертайте и оразмерете отворите прецизно, за да си съответстват след като пробиете всеки от тях.

4. Когато сте готови с отворите, почистете и боядисайте тесните страни на шперплатовите плоскости в предпочитани от вас цветове. Разбира се, можете да боядисате и целите етажерки или напротив – да ги оставите в естествен вид. Всичко това зависи единствено от самите вас.

5. Отрежете 4 парчета въже с еднакви размери. Може да прецените и на око, като оставите малко аванс за възлите, с които ще се закрепват рафтовете. В този проект е използван приблизително метър и половина за всяко парче въже. Дължината може да варира и да зависи и от това колко високи са вашите тавани.

Направете нужните измервания предварително и помнете, че можете да отрежете от въжето, ако е в повече, но за съжаление не можете да добавите, ако е късо.

6. Сглобяването на цялата конструкция с рафтовете се уповава на възлите. Завържете по един възел на всяко въже и прекарайте през долното парче шперплат. Завържете втори възел на всяко въже там, където искате да стои второто рафтче. Важно е и при четирите въжета възлите да са на еднакво разстояние един от друг, за да са равни лавиците. След това промушете въжетата през отворите на втората плоскост.

7. Вържете горните краища на четирите въжета на един голям възел. Окачете на кука, която сте монтирали предварително на тавана. Вашите нови висящи рафтове са готови!

Източник: homedit.com