ПЛЕТИВА – КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ?

1
Добави коментар
fashionchoice.bg
fashionchoice.bg

ПЛЕТИВА – КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ?

Кой и кога е направил първата бримка никой не знае, но се е зародило истинско чудо, което съществува й до наши дни. В Египет в една от гробниците е намерена детска платена обувка, която археолозите установили, че е от преди 4 хил. години назад. В началото на нашата ера техниката и принципа на плетене са на много по-високо ниво. Например в района на Кайро е намерена прекрасна плетена рокля и детски чорапи. Плетивата проникват в Европа чрез египетските християни, като през 13 век се превръща в домашно ръкоделие, като във Франция се е превърнал в един от водещите отрасли. В Шотландия се появяват традиционните шапки, наречени трикотажна барета. Интересен е факта, че в самото начало това е било мъжки занаят, за който жените са се борили да го превърнат в техен и го постигат чрез специални споразумения. През 1589г. е изработена първата плетачна машина и по този начин възниква плетачната промишленост. Интересен факт е, че плетенето на дантела възниква в Италия в катедралата Св. Петър. Най-голяма популярност плетените дантели получават в Ирландия. В страна със суров климат жените прекарват дългите нощи в плетена на красиви дрехи за децата си. Тук е момента да ви разкажем една легенда за плетивата: „

Преди много години в Ирландия всеки род си имал специална плетка, направена от косата на всяко родило се дете в рода им. Задължително трябвало да я носят в себе си, ако се случи нещо на някой да могат да разберат от кой род е. Когато момичето се омъжвало то приемало плетката на своя съпруг и така с течение на години се стигнало до сблъсъка на два знатни рода, при което момичето и момчето създали своя собствена плетка и никой не разбрал къде са отишли и какво се случило с тях.

В статията ни „Дантела – кралицата на текстила“  писахме за прословутата брюкселска дантела и за появяването й по нашите земи. За плетиво не се изисква нищо друго освен прежда и куки за плетене. И тук идва ключовия момент, а той е преждата. Обикновено тя се произвежда от естествени или синтетични влакна, а може и комбинирано. Видовете прежди са: вълна, мохер, кашмир, ангора, алпака, мериносова вълна, коприна, памук, лен, коноп и т.н. се използват за плетенето на една или повече куки.

В новата колекция есен 2015 онлайн магазин fashionchoice предлага блузки от фино плетиво, които са изработени от акрил. Моделите са подходящи за ежедневна употреба в градска обстановка. Освен блузки за момичетата, в колекцията сме включили и жилетки за макси дами.

 

 

 

Също така може да видите класически модел на пончо, което в студените дни е едно от най-предпочитаните връхни дрехи. Изработено по стара японска плетка от финото влакно на ПАН или както е още известно това влакно по нашите земи акрил. Ако с идването на един от междинните сезони нямате връхна дреха или платена блузка, то не се колебайте и ни посетете на адрес www.fashionchoice.bg. Очакваме ви!!!

 

 

 

Очаквайте продължение….

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ОПЕРАТОРИТЕ: Пон. – петък от 09:00 до 18:00 часа. Събота – от 9:00 до 13:00 часа. Може да поръчвате 24 часа / 7 дни седмично Телефони 0897 234 734, 0888 234 734 Електронна поща: [email protected]