Огромна буца лед падна от небето върху къща в Калифорния

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

В Калифорния се разследва необичаен и рядък инцидент. Върху частна къща от небето паднала буца лед с размери на баскетболна топка, пробила покрива и изплашила домакините.

Това се случило в Модесто, съобщава Associated Press. Семейството се намирало в къщата, когато хората внезапно чули силен трясък и звук, подобен на взрив на бомба.

Хората се втурнали към гаража и видели на покрива голяма дупка, а на пода – парчета лед. Както станало ясно, върху къщата от небето паднала буца лед с размери на баскетболна топка. Пострадали при инцидента нямало.

В коментар на произшествието метеорологът Джим Матюс от Националната служба за времето в Сакраменто категорично отхвърлил възможността за природен произход на падналия „болид“. В този ден нямало никакви метеорологични явления в зоната на падането на буцата лед.

Според Матюс вината е на прелитащ самолет. А по-точно на водата, която се образува във въздуха в процеса на изгаряне на авиационното гориво. Именно нея виждаме като носеща се по небето бяла опашка след самолета. Паровият кондензат, според метеоролога, може да е приел формата на ледена буца. Скоростта на падане е била достатъчно висока, за да не успее ледът да се разтопи.

Експерти, които изучили парчетата лед, също заявили, че това не може да са отпадъци от тоалетната на самолета, тъй като там се добавят химически вещества със син цвят, а падналият лед бил чист.

От Федералното авиационно управление на САЩ заявили, че е рано да се правят изводи за причините на инцидента.

Това не е първият случай на падане на буца лед от небето в Калифорния. Подобно произшествие имало в щата през 2006 година и така и не получило официално обяснение, допълва Naked Science.