10 съвета как да повишим имунитета на детето през есента

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

Ето няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да повишите имунната защита на детето си и да задържите на далеч от него вирусите и настинките през есента.

Есенният сезон е съпътстван с резки изменения на температурните стойности и е време, когато всеки родител трябва да подходи с особено внимание към здравето на детето си.

Ето няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да повишите имунната защита на детето си и да задържите на далеч от него вирусите и настинките през есента.

1. Водоустойчиви обувки

Есента е сезонът на дъждовете. Пък и всички родители знаем колко много обича детето ни да стъпва в локви. И най-малкото проникване на влага в крачето на мъника, би довело до неговото простудяване, особено ако детето остане достатъчно дълго време, без да се е преобуло. Ето защо от значение е обувките, които избираме за малчугана, да бъдат от естествена, здрава и непропусклива материя.

2. Обличайте детето умно!

Преди да заведете детето в детската градина или да го изпратите на училище, се уверете, че е облечено достатъчно добре според прогнозата на времето за деня. Връхната дреха трябва да бъде от водонепропусклива материя. А долните слоеве – не повече от три. В зависимост от това дали стойностите ще бъдат по-високи от обичайните или по-ниски, облечете детето с повече или по-малко слоеве дрехи. Избягвайте навличането. За предпочитане са дрехите от памучни материи, които, поради водопоглъщащата си функция, при изпотяване ще предпазят детето от евентуално простудяване.

3. Купете на детето си дъждобранче

Не забравяйте, че дъждобранът ще предпази малчугана от дъжда много по-ефективно от чадърчето. Той лесно може да бъде сгънат и прибран в раничката му преди излизане. Магазините предлагат детски дъждобрани във всички детски размери, както и в най-разнообразни и очарователни цветове, шарки и десени.

4. Закуската е от значение!

Доброто и качествено хранене е от изключително значение, когато говорим за здравето на децата си. То не само може да му помогне в борбата с настинката или грипа, но и да засили имунитета му и така да го предпази от редица есенни простуди. А есента предлага щедър арсенал от богати на витамини и други ценни хранителни вещества плодове и зеленчуци (тикви, патладжани, зеле, грозде, круши, ябълки и дюли и т.н.).

5. Предпазвайте детето от дехидратация

Въпреки че дехидратацията е състояние, характерно повече за летния сезон, не забравяйте, че и през студените сезони децата са податливи на нея. Навлечени повече от необходимото или по време на игра на детската или училищна площадка, детето лесно може да се изпоти, а впоследствие да посегне към някоя газирана напитка вместо вода. Ето защо от голямо значение е изграждането на навика у детето да предпочита вода пред каквито и да било други напитки. Според проучване консумацията на сокове с ниско съдържание на захар и с високо съдържание на витамин C, може да намали тежестта и продължителността на есенните и зимни настинки. Билковите чайове и топлото какао са също мъдри решения и чудесен източник на антиоксиданти, които ще подпомогнат за укрепването на имунната защита на детския организъм.

6. Направете дома си сигурно убежище

Бъдете готови за непредвидими метеорологични условия чрез складирането на вкусна и здравословна зимнина.

7. Бъдете предвидвливи

Уверете се, че вашите деца не излизат от къщи без резервен чифт ръкавички или шалче. Те лесно могат да бъдат изгубени навън, а липсата им – да окаже неблагоприятен ефект върху здравето на детето.

8. Не водете детето в детско заведение, ако е изстинало

С рязкото падането на темепературните стойности през есенния сезон, сред децата започва да расте броят на инфекциите на горните дихателни пътища, като основен причинител са вирусите. Има голямо значение дали детето посещава ясла или градина. При тях броят на заболяванията е значително по-висок от останалите. Нослетата на децата започват да отделят секрети, а при някои малчугани дори се появява и кашлица. Ако тези симптоми се появят още след втория ден в детската градина, желателно е да не водим детето си там, докато не оздравее напълно. Специалистите дори съветват след оздравяването им, поне още една седмица децата да си бъдат вкъщи. За щастие аптеките предлагат абсолютно безвредни имуностимулиращи средства, предназначени за деца.

9. Калявайте детето

Профилактиката започва още през лятото! Добре е детето да е познало и морския, и планинския климат. Смяната на климата е в услуга на силния имунитет при детето. От не по-малко значение са излизането на детето от постоянната градска среда и по-честият досег до природата. Още съвети за закалаването на детето може да видите тук.

10. Давайте имуностимуланти на детето си само по лекарска препоръка

Аптеките предлагат огромен брой имуностимулиращи медикаменти. Родителите обаче грешат,, като купуват такъв медикамент по съвет на други родители , фармацевти и т.н. ИМУНОСТИМУЛИРАЩИТЕ медикаменти за всяко дете трябва да бъдат различни. Те задължително трябва да бъдат изписвани от лекуващия лекар! Единствено той може да предложи препарат според възрастта, здравната картина и моментното здравословно състояние на детето, както и да определи началото и продължителността на лечението!

 

Източник: ladyzone.bg