Как да печелим пари от YouTube?

5
Добави коментар
7lifedesign
7lifedesign

Тази статия ще бъде малко по-различна от това, което може би очаквате да прочетете. Днес ще говорим за създаване на бранд чрез развитието на Youtube канал и как Youtube може да ви помогне да изградите успешен онлайн бизнес. Youtube е втората по големина търсачка в света след Гугъл. Всъщност Гугъл притежава Youtube. На ден милиони хора по целия свят посещават портала за видеосподеляне, гледат различни видеа и също така качват свои. Има видеа с милиони гледания и споделяния. Всичко това говори, че Youtube е мощна система за изграждане на бранд и генериране на трафик към вашия уеб сайт.

Ако посетите сайта и си направите труда да се поразтърсите, ще забележите, че много хора и фирми поддържат свои собствени канали в Youtube, правейки и качвайки редовно видеа на различна тематика. Препоръчвам ви да направите търсенето си на английски език, тъй като на български едва ли ще получите кой знае какви резултати.

Напишете в полето за търсене това което ви интересува. Например може да напишете: „How to lose weight fast” и ще ви излязат стотици видеа на тази тематика. Първото нещо което ще забележите е, че най-известните и гледани видеа ще се появят в първите страници. Второ, ще видите, че те имат хиляди гледания(някои дори милиони). Най-вероятно те ще бъдат и с хиляди харесвания и стотици коментари. Друго нещо, което може да направите, е да влезете в съответния Youtube канал и ще видите колко хиляди други хора са се абонирали за него.

Всичко това говори много красноречиво, че Youtube може да бъде изключително мощно онлайн оръжие за вашия бизнес. Особено ако бизнесът ви е прохождащ и имате нужда повече хора да научат за вас, създаването на канал в Youtube може да се окаже от огромна полза. Нека ви дам и няколко примера.

Един от моите интереси е фитнеса. От няколко години насам следя различни хора в Youtube, които имат свои фитнес канали там. За голяма част от тях съм абониран, тоест ги следвам (ако не знаете какво точно значи да си абониран). Един от тези хора, които следя е Christian Guzman. Той е само на 22 години в момента на публикуване на тази статия и към момента има над 320 000 абонирани за неговия фитнес канал. Аз имах късмета да открия Крисчън, тъкмо когато стартира своя Youtube канал. Мисля, че беше на 19 години тогава и тъкмо завършваше гимназия.

Днес той има успешен онлайн бизнес, собствен уеб сайт, лого и цялостен бранд – Alphaleteathletics.com. Предлага online training, различни дрехи като тениски и потници, както и фитнес аксесоари. Спонсориран е от различни фитнес компании като Gym Shark и Cellucor. С развитието на неговия канал, те го отриват и се свързват с него да работи с тях. Явява се на състезания по натурален културизъм, снима се и за различни фитнес списания. Разполага със собствена фитнес зала.

Всичко това ви го казвам, защото аз се абонирах за канала му още в самото начало на неговото създаване, когато имаше само около няколко десетки последователя. Дори видеата му бяха непрофесионално направени с лошо качество. Но от тогава насам той израстна изключително много и благодарение на Youtube днес има успешен бизнес.

Над 90% от трафика към уеб сайта му идва от Youtube. Той не залага на SEO оптимизация, писане на статии, платени реклами, било то в Гугъл или Youtube. В Аlphaleteathletics например ще видите, че има вградени разплащателни методи чрез Paypal, Visa, MasterCard и American Express. Тези, които искат да закупят нещо от сайта, просто правят своята поръчка, плащането се извършва и чакат да получат пратката си по куриер.

Освен Christian Guzman, други успешни примери, които мога да дам са:

Marc Fitt

Maxx Chewning

Steve Cook

Ето ви и един пример от България.

Един от най-известните фитнес модели в света – Лазар Ангелов.

Всички те използват Youtube, за да изградят себе си като бранд, да привлекат повече посетители към сайта си и естествено реални клиенти, които да поръчват от него.

Разбира се има много други примери за успешни Youtube  канали различни от фитнес индустрията. Като цяло има във всяка ниша, за която може да се сетите.

Не само отделни хора създават канали в Youtube, много фирми също практикуват тази практика, за да изградят своя бранд и привлекат повече клиенти.

Ако имате възможност и най-вече ако бизнесът ви е ориентиран към чуждия пазар, добре е видеата ви да са на английски език, просто защото ще може да достигнете до в пъти повече клиенти и абонирали се за канала ви.

Питате се на каква тема да бъдат видеата ви? Ами на всякаква, стига да е свързана с предмета ви на дейност. Създавайте полезно за зрителите съдържание, помогнете им да научат повече за вас и вашите продукти.

В описанието слагайте линк към вашите сайтове и продукти, линкове към профили в социалните мрежи и т.н.

Youtube наистина може да помогне много за развитието на вашия бизнес. Правете качествени видеоматериали, с интересно и полезно съдържание, и несъмнено ще постигнете успехи.

Това е по темата. Ако имате въпроси, можете да ни ги зададете било то като коментар или като ни пишете на [email protected]

Ако пък искате да научите как да печелите от сайта си, може да прочетете нашата статия КАК ДА ИЗКАРВАМЕ ПАРИ ОТ САЙТА СИ?

Ние от 7 Лайф Дизайн можем да направим за вас уеб сайт с отлична функционалност и уникален дизайн, чрез който да привличате клиенти и лесно да продавате вашите стоки и услуги. Свържете се нас на посочения имейл и задайте вашите въпроси.

Костадин Костадинов – „Мениджър проекти“ в 7LifeDesign. Основни дейности: Осъществяване на организационния процес; Работа с клиенти; Промоционални и маркетингови кампании; Онлайн маркетинг; Копирайтинг; Финансово отчитане и анализ на резултатите; Контролна дейност.