„Шаби шик“ стил в кухненското обзавеждане

1
Добави коментар
mebelinet
mebelinet

Шаби шик в буквален превод означава „опърпан“, „изтъркан“, „износен“ шик. Този стил в обзавеждането и интериония дизайн възниква в Англия през 80-те години на миналия век. Свързва се със старите английски провинциални къщи и дава усещане, както за старовремски уют и романтика, така и за елегантност и изкуство. Стилът шаби шик набира все по-голяма популярност през последните години. Този тип обзавеждане се среща не само при съвременните домове, но и като декор на телевизионни студиа, например на новия сезон на предаването „На Кафе“ на Гала.

Някои от характерните черти на шаби шик стила са винтидж мебелите, орнаментираните мебели в бароков стил, старинните вещии най-различните аксесоари с лек износен вид, ръчно изработени детайли, флорални мотиви, изработени с декупаж и др. Харектерни цветове за шаби шик са меките пастелни тонове. Преобладават бяло, розово, екрю, светло сиво, пясък и блед тюркоаз, които създават усещане за светлина и спокойствие. При осветлението изобилстват кристалните и стъклени елементи.

Не е необходимо цялата стая да е декорирана по един и същ начин, достатъчно е акцентът да е върху един или два елемента. Разбира се, този стил може да не допадне на всеки един човек, но се получава една прекрасна комбинация при съчетаването на старинното с модерното.

Вижте няколко идеи за това как кухнята ви може да бъде проектирана в шаби шик и да изглежда едновременно романтична и стилна.

Кухня Royal в бял лак мат с бронзова патина от чешката фирма Ханак може да бъде определена с една дума – грациозна. Тя предлага широка гама от високо естетически елементи и е отличен избор за собственици с изискан вкус, изискващи безкомпромисен лукс. Тази кухня може да се изработи в бял мат лак със златна или бронзова патина.

Детайлите са изящни – декоративни корнизи и колони. Аспираторът е умело скрит в красива камина.

Високите остъклени шкафове също са перфектни. Типичните кръгли врати представляват топ умение в мебелното производство.

Умело скрити са разтегателните вътрешни рафтове с декоративни колони. Не само, че кухнята е красива, но също така е и модерно оборудвана.

Друг невероятно красив модел в шаби шик стил е италианската кухня модел PEGASO от Astra.

Прекрасните елементи по шкафовете могат да бъдат, както златни, така и сребристи. Вратичките са изработени от матов лак с античен ефект.

Пирамидалните орнаменти могат да бъдат разположени върху кухненската мебел, както само долу или само горе, така и на двете места – горе и долу.

Тук откриваме и един от характерните елементи за шаби шик в кухненското обзавеждане – смесител и кухненски дръжки със старинен дизайн.

Над печката, елегантно скриващи аспиратора, се открояват и декоративни елементи с флорални мотиви, изработени от дърво.

Същата кухня или кухня с индивидуално избрани елементи и орнаменти може да бъде изработена и в друга цветова гама, като например този бял модел със сребристи елементи и по-тъмен кухненски остров.

Чудесни кухни, нали?

За да получите безплатен проект за вашата в кухня в шаби шик стил, можете да се свържете с нас на mebeli.net