Защо сме тук? За да се научим на взаимна любов

4
Добави коментар
boleyn
boleyn

„Да имам собствена къща, претъпкана с вещи?“ „Да спечеля един милион и да се преместя на Бермудите?“ „Да сведа хендикапа* си до едноцифрено число.“

Всеки от нас ще признае пред себе си, че животът е нещо повече от това. Знаем, че ХОРАТА СА НАЙ-ВАЖНИ, а БМВ-то и обувките „Гучи“ са само аксесоари. Понякога обаче се случва да се отклоним от целта и тогава детайлите привличат вниманието ни – холната гарнитура от естествена кожа и новата система за домашно кино.

Каква е темата на почти всяка песен и всеки филм? Любовта към хората. Колко често трябва да се случват трагедии, за да ни напомнят за истинските ни приоритети?

Мариан Уилямсън разсъждава по този въпрос, като говори за хората на смъртно легло. В последните им часове, когато са заобиколени от най-близките си, колко често ще ги чуете да казват: „Жалко, че не успях да изкарам още двайсет хилядарки!“. По-скоро биха казали нещо такова: „Грижи се добре за майка си, за децата…“. А не: „Грижи се за колата ми“.

Така че на въпроса „Защо сме тук?“ би било най-логично да отговорим така: „ТУК СМЕ, ЗА ДА СЕ НАУЧИМ НА ВЗАИМНА ЛЮБОВ“.

В няколко американски болници е проведен експеримент, при който група бебета се прегръщат и галят в продължение на десет минути три пъти дневно. Бебетата от втората група не получават никакви милувки. Първата група наддава на тегло два пъти по-бързо от втората. Медицината използва сложно наименование за този вид отношение. Но ние не се нуждаем от научни термини, защото говорим за любов. Истината е, че без любов бебетата не се развиват, а лишените от любов възрастни страдат не по-малко от тях.

Отдавна съм изгубил представа за броя на възрастните, които в един или друг момент са ми казвали: „Единственото, което съм искал през живота си, е баща ми да ми каже, че се гордее с мен“.

Ако трябва да бъдем честни със себе си, ще признаем, че почти всичко, което правим, е продиктувано от желанието ни за повече любов. Хората, с които се разминаваш на улицата, онези, които срещаш в офиса си – всички те жадуват за любов и приемане, а някои от тях са готови на безумни постъпки само за да я получат.

Но защо да се тревожа за това?

Защото, ако искаме да постигнем нещо с живота си, първо трябва да разберем причината да сме тук. Ако не си на мнение, че основният ни приоритет е да се обичаме, ще бъдеш принуден да си отговориш на въпроса кое е най-важното за теб – а това е съществена крачка напред. Но ако си съгласен, че любовта е от първостепенно значение, тогава всичко, което правиш, може да бъде оценено по следните критерии: „Ако постъпя по определен начин, това ще внесе ли повече любов в живота ми, а също и в живота на семейството, приятелите и съседите ми?“.

Да обичаш хората, не означава да целуваш всеки, когото срещнеш на улицата. Да обичаш хората, не означава непременно да раздаваш купи с ориз в страните от Третия свят. Това означава да не съдиш прекалено хората. Да им позволиш да обличат каквото си искат, да живеят както искат и да бъдат себе си, без да ги критикуваш.

Любовта лекува двама души едновременно – този, който я дава и този, който я получава. – Карл Менингер

Какво означава например, „да обичаш съседите си“? Вярвам, че да обичаш съседите си означава: – да не ги съдиш – да не им поставяш етикети – да не очакваш нищо от тях Оказва се, че това е една доста практична стратегия, която може да ни спести чувството на безсилие и разочарование.

Склонни сме да казваме: „Ако имах представа защо Франк е толкова арогантен, може би щях да съм в състояние да го обичам.“ Ако изберем да обичаме Франк, ще започнем и да го разбираме. Прошката и любовта са едно и също нещо. Затова ни е толкова лесно да обичаме бебета – приемаме ги за невинни. Когато направим избора да виждаме любовта в дадена ситуация, вече сме отбелязали напредък – просто не можем да обичаме и мразим едновременно!

Как да обичаш един човек? Опитай се да намериш синоним на думата приемане. Пълното приемане е синоним на безусловна любов.

*Цифрово представяне на уменията на голф играч.

Андрю Матюс от книгата „Следвай сърцето си“

Вижте още: НЕ Е ВАЖНО КАКВО ТИ СЕ СЛУЧВА, А КАК ГЛЕДАШ НА НЕГО

Често ни се иска да преобърнем света, защото го обвиняваме за всичките си несполуки. Но тъй като това е невъзможно, още повече униваме.

В „Следвай сърцето си“ Андрю Матюс предлага да започнем промяната от себе си – също нелека задача, но единственият начин да направим живота си по-щастлив. Авторът ни помага да проумеем колко лесно може да открием прекрасното в дните си, ако се отърсим от „любимото“ си черногледство.

Андрю Матюс е най-известният австралийски автор на книги по популярна психология. Той не поучава, а вдъхновява. Стопроцентов оптимист, Матюс ни окуражава да вярваме в себе си и деликатно ни съветва как да преодоляваме трудните житейски изпитания. Искреният му позитивизъм се допълва от чувството за хумор и веселите рисунки, с които обогатява всяка своя книга.

Книгата можете да поръчате в книжарница Gnezdoto

Препоръчано! Смятана за твърде скандална и противоречива от семейството на Наполеон Хил, книгата така и не вижда бял свят и остава скрита.Сега, повече от 70 години след написването й, тя най-накрая намира пътя към своите читатели.

ДРУГИ КНИГИ, КОИТО МОЖЕ ДА ХАРЕСАТЕ:„Разговори с Бога“ на Нийл Доналд Уолш е дар за онези, които търсят истината с всеотдайно сърце и отворено съзнание. Тя засяга всички въпроси, които сме си задавали. За живота и любовта, целта и средствата, хората и взаимоотношенията, доброто и злото, вината и греха, прошката и изкуплението, пътя към Бога и пътя към ада…
В нея се говори за секса, властта, парите, децата, брака, развода, житейското призвание, здравето… Какво има след края на живота и преди началото му… Изучават се войната и мирът, даването и получаването, радостта и тъгата, видимото и невидимото, истината и неистината…Вижте цялата презентация на книгата в книжарница Гнездото.

„… Забелязал ли си, че има дни, в които всеки на магистралата се опитва да те убие? Излизаш от вкъщи ядосан и ти се струва, че хората се опитват да те изтласкат от пътя! Хората в метрото постоянно те подритват. А колко различен изглежда светът, когато сме влюбени!Светът е огледало – получаваш отвън онова, което изпитваш отвътре – ето защо Е НЕВЪЗМОЖНО ДА ПОДРЕДИШ ЖИВОТА СИ ОТВЪН-НАВЪТРЕ. Ако хората на улицата те гледат накриво, начинът не е да минеш по друга улица! Ако колегите не те уважават, смяната на работата няма да реши проблема.Повечето от нас са научили нещата наопаки! „Ако не харесваш работата си, смени я. Ако не харесваш жена си, смени и нея”. Но не промениш ли начина си на мислене, тогава те очаква все същият горчив опит …“Вижте цялата презентация на книгата в книжарница Гнездото.

Ние сме такива, каквито са мислите ни. Съзнанието е като записващо устройство, препращащо към подсъзнанието идеи, впечатления, вярвания и убеждения. Мислите съдържат енергия, която преминава в действие. Ако се научим да контролираме подсъзнанието си, ще можем да контролираме всичко в живота си. Цялото ни щастие или страдание произтичат от нас самите.
Отговорите за силата на Подсъзнанието са тук – в книгата на Джоузеф Мърфи.Вижте цялата презентация на книгата в книжарница Гнездото.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.